Kokoscake

Foto Cathy Van de Moortele

Dit is één van de betere cakes die ik al gegeten heb. Zo luchtig! Verrassend met de subtiele kokossmaak. Een ware traktatie!
Ik gebruik dezelfde semola (de Cecco) die ik in huis heb om verse pasta te maken. Je vindt semolina in de betere supermarkt maar zeker ook in Turkse winkeltjes.

Wat hebben we nodig:

  • 5 eieren
  • 300 gr fijne griessuiker
  • 240 gr Griekse yoghurt
  • 10 gr bakpoeder
  • 3 gr kardamompoeder
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 140 gr geraspte kokos
  • 225 gr semola
  • 140 gr fijne griessuiker
  • 240 ml water
  • 30 ml vers citroensap
  • extra geraspte kokos voor de afwerking

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een grote vierkante vorm in met wat olie.
  • Klop de eieren op met de suiker tot de suiker opgenomen is en de massa dik en licht is.
  • Voeg de yoghurt, het bakpoeder, de kardamom, olie, kokos en semola toe.
  • Klop verder op tot alles goed gemengd is.
  • Giet het beslag in de voorbereide vorm en schuif hem voor 50 min in de oven of tot hij mooi gekleurd en gaar is.
  • Ondertussen maak je de suikersiroop waarmee we de cake gaan afwerken.
  • Zet een pot op het vuur en doe daarin de suiker, het water en het citroenrasp.
  • Breng alles aan de kook en laat de siroop 7 min koken.
  • Giet de siroop over in een glazen maatbeker met teutje.
  • Haal de cake uit de oven en check met een satéprikker of hij in het midden mooi gaar is.
  • Snij de cake meteen in stukken in de vorm. Ik doe dat diagonaal en dan nog eens diagonaal in de andere richting, maar je kan hem ook in vierkanten snijden.
  • Giet de siroop over de nog warme cake en laat de cake de siroop opzuigen.
  • Bestrooi de cake met extra geraspte kokos.
  • Laat de cake verder afkoelen in de vorm.

TIP:

Dit is een ware traktatie tijdens de Ramadan. De cake is een variant op revani uit Turkije of Albanië.
Je kan ook een eetlepel rozenwater of oranjebloesemwater bij de siroop doen, maar daar hou ik persoonlijk niet van.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties