Chocoladekoekjes

Foto Cathy Van de Moortele

Ik had nog Zweedse suikerpareltjes in mijn voorraadkast staan. Die gebruik ik meestal om kaneelbroodjes mee af te werken, maar ze doen het ook prima op koekjes. Deze chocoladekoekjes bijvoorbeeld! Ze zijn dun en knapperig en je snijdt ze meteen na het bakken.
Het deeg ziet er een beetje kruimelig en zanderig uit, maar dat komt helemaal goed.

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 250 gr fijne griessuiker
  • 500 gr patisseriebloem
  • 25 gr pure cacao
  • 4 gr bakpoeder
  • 1 ei
  • 1 ei voor de afwerking, geklutst
  • 70 gr Zweedse parelsuikertjes

Hoe gaan we te werk:

  • Klop de boter op met de suiker in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper. Schraap af en toe de randen naar beneden met een spatel.
  • Zeef de bloem met de cacao en het bakpoeder boven de gesuikerde boter.
  • Voeg ook het ei toe.
  • Meng het deeg tot het ei opgenomen is en er geen bloem meer te zien is.
  • Kneed nog even kort met je handen.
  • Verdeel het deeg in 4 delen en laat het 15 min rusten in een plastiek zakje.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Zet een bakplaat klaar en zorg dat je een siliconen matje hebt.
  • We gaan 2 porties deeg uitrollen op de bakmat tot een grote rechthoek.
  • Snij de randjes mooi recht.
  • Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en strooi er de helft van de parelsuiker over.
  • Bak de koek 12 - 15 min.
  • Haal de koek uit de oven, laat hem 1 min rusten en haal dan het silicone matje van de bakplaat.
  • Met een scherp mes snij je de koek in stukken. Je kan er ruitvormen van maken of vierkantjes of gewoon willekeurige figuren.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Doe hetzelfde voor de twee andere porties deeg.

TIP:

De koekjes harden nog uit na het afkoelen.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties