Pita brood uit Syrië

Foto Cathy Van de Moortele

Totaal niet te vergelijken met de kleine, ronde pitabroodjes die wij kennen uit de supermarkt. Deze pitabroden bevatten enkel water, bloem en zout. Je kan er eventueel nog wat olijfolie aan toevoegen, maar dat hoeft niet. Zo klaar en goed voor 8 stuks.
Kneed het deeg gerust met de hand als je geen standmixer hebt. 

Wat hebben we nodig:

  • 350 gr bloem
  • 200 ml water
  • 3 gr zout

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood.
  • Warm het water op tot het kookt. Los het zout op in het water.
  • Giet het gezouten water bij de bloem en roer om, tot de bloem al het water heeft opgenomen.
  • Laat de Kenwood het deeg kneden tot een homogene massa.
  • Laat het deeg 20 min rusten in een ingevette kom met deksel.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke porties van 70 gr en bol ze mooi op.
  • Dek opnieuw af en laat de deegballetjes 15 min rusten.
  • Ondertussen verwarm je de oven op maximum warmte.
  • Rol het deeg uit tot heel dunne pannenkoeken.
  • Leg een pita op de bodem van de oven.
  • Laat hem daar enkele minuutjes liggen en draai hem dan om met een platte spatel. Pas op dat je er geen gat in prikt!
  • De pita zal meteen gaan opblazen. Na 1 min haal je hem al uit de oven.
  • Bewaar de vers gebakken pitabroodjes op een stapel in een handdoek.
  • Eet ze liefst zo vers mogelijk.

TIP:

Doop het pitabrood in dikke yoghurt, bestrooid met za'atar, een kruidenmengeling uit het Midden-Oosten. 
Laat het brood minder lang in de oven als je het nog helemaal zacht wilt. Ik vind het wel leuk als het knapperig is.


Reacties