Chouquettes

Foto Cathy Van de Moortele

Een dagje Breda staat hier elk jaar op het programma. Het is een fijne winkelstad, met plek zat om te parkeren, lekker te eten, de sfeer op te snuiven en koopjes te doen. Bij Délifrance kregen we vers gebakken, krokante chouqettes bij de koffie en ik was daar zo blij mee, dat ik ze zelf ook wou maken. Bij deze!
De fijne parelsuiker is niet zo makkelijk te verkrijgen, maar ik heb ze gevonden. Hier in België vind je eerder de grove parelsuiker, die dan weer geweldig is voor Luikse wafels of suikerbrood of peperkoek. De parelsuiker smelt niet weg en laat je genieten van dat krokante suikerlaagje.

Wat hebben we nodig:

  • 250 gr water
  • 100 gr ongezouten boter, in blokjes gesneden
  • 150 gr patisseriebloem
  • 4 gr zout
  • 4 gr bakpoeder
  • 150 gr ei (3 medium eieren)
  • 7 gr vanillesuiker (zie TIP)
  • 10 gr fijne griessuiker
  • 1 eetlepel fijne parelsuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C hetelucht. Zet een bakplaat klaar met bakpapier of gebruik een macaronmatje (er passen net genoeg chouquettes op mijn matje van 42 stuks).
  • Leg een spuitzak klaar met een grote, gekartelde spuitmond.
  • Doe het water met de blokjes boter in een steelpannetje en breng dat aan de kook.
  • Ondertussen meng je de bloem met het zout en het bakpoeder.
  • Eens het water kookt en de boter volledig gesmolten is, voeg je het bloemmengsel in 1x toe.
  • Roer hard met een houten lepel, op het vuur, tot je een mooi beslag krijgt dat loslaat van de pan.
  • Warm nog even goed door, om alle vocht te laten verdampen.
  • Doe het beslag nu in de kom van de Kenwood en gebruik de K-klopper om het beslag op lage snelheid af te koelen en nog wat extra te mengen.
  • Voeg de eieren één voor één toe en meng telkens goed, tot het ei volledig is opgenomen.
  • Voeg ook de 2 soorten suiker toe en meng een laatste maal tot je een homogeen, glad beslag hebt.
  • Breng het beslag over in de spuitzak.
  • Spuit roosjes beslag op de bakmat.
  • Zet een klein potje water klaar. De bolle kant van een klein lepeltje doop je in het water en hiermee effen je alle uitstekende pieken op de soesjes (anders gaan die sowieso verbranden).
  • Bestrooi de chouquettes met de parelsuiker.
  • Bak de soesjes 25 op 180°C of tot ze mooi gekleurd en knapperig zijn.
  • Laat de chouquettes afkoelen op een rooster.

TIP:

Maak je vanillesuiker zelf, door gebruikte vanillestokken in een pot met... suiker te stoppen. De beste smaak en stukken goedkoper dan de zakjes vanillesuiker.
Heb je wel grove parelsuiker in huis maar geen fijne? Hak dan wat grove parelsuiker fijner in je keukenrobot.
Zijn je chouquettes niet knapperig genoeg? Prik dan even met een mesje in de zijkant en schuif ze nog even terug in de oven, zodat de stoom weg kan.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties