Tortellini met topinamboer en butternut in een romige witte wijnsaus

Foto Cathy Van de Moortele

Ik eet heel graag topinamboer! Alleen zijn deze kleine, grillige knollen zo vervelend om te schillen. Superblij natuurlijk toen mijn groenteboer liet weten, dat hij rechte topinamboer - ook wel gekend als aardpeer of Jerusalem artisjok - in huis had. Ik moest ze meteen hebben. Wat als ik daar tortellini zou van maken? Ik ben nu al fan. Dit recept is voor 2 personen. Vergeet niet om er een kruidensalade en krokant brood bij te serveren (je wil namelijk geen saus in het bord laten).
In mijn kruidenbak staat nu ook Chinese bieslook. Heel fijn om mee te werken. Ik heb hem gebruikt in de vulling en ook als afwerking van mijn gerecht. Zag je die prachtige, eetbare bloemetjes?

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta, op basis van 50 gr ei, 50 gr semola, 50 gr "00" pastabloem
  • 200 gr topinamboer, schoongeschrobd
  • 100 gr butternut, geschild en in blokjes gesneden
  • olijfolie
  • peper van de molen 
  • zout
  • jonge thijm, gerist 
  • 20 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • Chinese bieslook (hou de bloemetjes en enkele blaadjes apart voor de afwerking)
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 100 ml witte wijn
  • 100 ml slagroom

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het recept en laat het afgedekt 30 min rusten.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 200°C.
  • Halveer de topinamboer in de lengte en doe ze in een kom.
  • Besprenkel met olijfolie en kruid met peper, zout en thijm.
  • Doe hetzelfde met de butternut.
  • Verdeel de topinamboer over een bakplaat, met het snijvlak naar beneden. Zorg voor voldoende ruimte tussen de stukken.
  • Leg de butternutblokjes op een tweede bakplaat.
  • Rooster de topinamboer 20 min of tot hij zacht is - reken voor de butternut zo'n 30 min.
  • Schraap het vruchtvlees van de topinamboer uit de velletjes en cutter dieglad met de butternutblokjes. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe en cutter opnieuw.
  • Kruid bij waar nodig.
  • Snipper de Chinese bieslook heel fijn en meng hem door de vulling.
  • Laat de vulling helemaal afkoelen.
  • Maak lasagnevellen van de pasta. Ik rol de pasta uit tem stand 7 op mijn Kenwood pastamaker (stand 0 -9).
  • Met een ronde koekjesvorm (diameter 6 cm) , steek je cirkels uit het deeg.
  • Doe de vulling in een spuitzak met rond spuitmondje en spuit op de cirkels een hoopje topinamboer/butternutpuree.
  • Vouw de cirkels dicht tot een halve maan en zorg dat er geen lucht in zit.
  • Vouw de randjes over elkaar.
  • Laat de tortellini even drogen op een pastadroogrek.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en warm die alvast op.
  • Doe een eetlepel olijfolie in een sauspan en fruit er het sjalotje glazig in.
  • Kruid met peper en zout.
  • Blus met de witte wijn, warm goed door en laat die reduceren tot je maar 1 eetlepel vocht meer over hebt.
  • Doe de room bij de saus en laat die op medium warmte indikken.
  • Zeef de saus en hou ze warm.
  • Kook de tortelloni gaar en schep ze in een diep bord.
  • Napeer met de saus.
  • Werk af met Chinese bieslook en diens bloemetjes.

TIP:

Geïnspireerd door een fijne foodbloggersavond bij Kruiden Claus in Kruishoutem. Het boek Kruiden Kweken Koken werd geschreven in samenwerking met chef Michiel Van Colenberghe en werd uitgegeven door Uitgeverij Lannoo. Met dank aan Kris Jacobs voor de unieke en aantrekkelijke manier waarop hij het boek van beeldmateriaal voorzag.
Vind je tortellini teveel gepriegel? Probeer dan de grotere tortelloni, dan ben je sneller klaar. 


Reacties