Petit Déjeuner koekjes

Foto Cathy Van de Moortele

Ik wou net 10km gaan lopen maar toen begon het te regenen en zat ik plots op de bank met een latte macchiato en een koekje. Of twee. Die ik net had gebakken uiteraard. Dat lopen laat ik over aan stoerdere mensen, zoals mijn schoonbroer Pauwel, die momenteel de Spartathlon aan het lopen is. Iets met schoenmaker blijf bij je leest ofzo.

Wat hebben we nodig:

  • 35 gr patisseriebloem
  • 120 gr bruine bloem
  • 30 gr havervlokken (geen havermout) + extra voor de afwerking
  • 100 gr witte amandelen, fijngehakt
  • 50 gr bloemsuiker
  • 15 gr vanillesuiker
  • 75 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • 15 ml vloeibare honing
  • 15 ml melk

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C en zet een bakplaat met bakmatje klaar.
  • Doe de twee soorten bloem met de havervlokken, fijngehakte amandelen en twee soorten suiker in een kom.
  • Hussel alles door elkaar.
  • Meng de boter met de honing en de melk en giet deze vloeibare ingrediënten bij de droge.
  • Meng kort.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met bloem.
  • Rol het deeg uit en steek er dunne koekjes uit.
  • Leg de koekjes op de bakplaat.
  • Met een verstuiver sproei je een klein beetje water over de koekjes. Strooi er de extra havervlokken over en duw ze een beetje vast tegen het koekje.
  • Bak de koekjes 10 - 12 min (de dikte van de koekjes bepaalt de baktijd).
  • De koekjes zijn klaar wanneer ze lichtjes beginnen te kleuren.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

TIP:

Bewaar de koekjes in een blikken koekjestrommel.


Reacties