Italiaanse piadina
Foto Cathy Van de Moortele |
Zoveel landen, zoveel manieren om wraps te maken. Zo'n 10 jaar geleden, hadden we een Italiaanse uitwisselingsstudente uit Bari, Italië bij ons. Ilaria vroeg herhaaldelijk naar piadina en was bijzonder teleurgesteld dat ze in onze winkels geen piadina kon vinden. Ik kocht voor haar de Mexicaanse wraps maar nee, dat was het niet, bleef ze volhouden.
Ilaria is ondertussen getrouwd en zij en haar man hebben samen een dochtertje. We hopen hen binnenkort eens te gaan bezoeken, voor het eerst na die 10 jaar.
Ilaria, deze zijn voor jou!
Wat hebben we nodig:
- 250 gr "00" pastabloem
- 5 gr zout
- 135 ml water, heet
- 1 eetlepel olijfolie
Hoe gaan we te werk:
- Doe alle ingrediënten in de kom van de Kenwood met de kneedhaak.
- Laat de Kenwood een mooi soepel deeg kneden.
- Leg het deeg in een lichtjes ingevette vorm met deksel en laat het 30 min rusten.
- Verdeel het deeg in 5 porties van 80 gr.
- Bestuif je werkblad met wat bloem en rol de porties uit tot grote cirkels. Ik heb zelf mijn XL lasagnemaker van Kenwood gebruikt en de porties uitgerold tem stand 4. Zo zijn ze allemaal mooi rond en even groot en even dik.
- Bak de piadina in een hete, droge antikleefpan of op effen grillplaat en reken ongeveer 2 min per kant. Er mogen heel lichtbruine vlekjes op het platbrood komen, maar laat ze niet te donker worden of je kan ze niet meer plooien omdat ze te hard gebakken zijn. Draai het broodje om na 2 min, draai opnieuw om en laat het broodje nu mooi "opblazen". Loop niet weg, want het brood kan heel snel aanbranden. Gebruik een houten spatel om de broodjes om te draaien, zodat je er geen gaten inprikt.
- Hou de broodjes warm in een handdoek.
TIP:
Traditioneel wordt piadina gevuld met kaas en salami, maar ik ben er haast zeker van dat Italianen geen nee zeggen tegen een piadina gevuld met Nutella.
Reacties