Kipfilet in een romige citroen-peterseliesaus

Foto Cathy Van de Moortele

Kipfilet kan behoorlijk droog zijn. Maar deze kipfilet is helemaal niet droog. En je krijgt er nog een superlekker sausje bij. Ik zou ze zelf serveren met een groene kruidensalade en krokant Frans brood. Zo ben je er zeker van, dat er geen saus in de kom blijft...

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 2 kipfilets
  • peper van de molen
  • zout
  • klontje boter
  • 1 ui, gepeld en zeer fijn gesnipperd
  • 50 ml witte wijn
  • 100 ml kippenbouillon
  • 200 ml culinaire room
  • platte peterselie, gesnipperd
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 koffielepel mosterd
  • plakjes citroen naar eigen goeddunken
  • Aleppo peper (pul biber)

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een zware pot, type Le Creuset op het vuur en laat die opwarmen.
  • Voeg een scheut olijfolie toe en laat die ook opwarmen.
  • Ondertussen snij je met een scherp mes, diagonale sneden aan één zijde van de kipfilets. Snij niet helemaal door, de kipfilet moet één stuk blijven.
  • Kruid de kipfilets aan beide zijden met peper en zout en wrijf de kruiden goed tussen de insnijdingen ook.
  • Bak de filets aan beide kanten goudbruin en leg ze dan op een bord.
  • Voeg het klontje boter toe aan de pan en fruit de uisnippers. Ze mogen wat kleur krijgen ook.
  • Blus de ui met de witte wijn en schraap bakrestjes los.
  • Laat de wijn praktisch uitkoken en voeg dan de bouillon en de room toe.
  • Strooi de peterselie over de saus en roer er ook het citroensap en de mosterd door.
  • Kruid de saus met peper en zout.
  • Leg de kip terug in de saus en lepel wat van de saus over de kip.
  • Schik enkele plakjes citroen in de saus en laat de kip nu verder garen op het vuur of schuif ze in een oven van 180°C.
  • Werk af met Aleppo peper.

TIP:

Hou je van knoflook? Laat de citroen dan voor een ander recept en snipper 3 tenen knoflook. Fruit ze aan met de uisnippers.

Reacties