Sacristains
Foto Cathy Van de Moortele |
Waarom had ik nooit eerder gehoord over deze heerlijke, krokante amandelkoekjes van bladerdeeg? Omdat ik niet vaak genoeg keek op de blog van Pinches of Happiness! Ongelooflijk, want ik ben dol op dit soort koekjes. Ik wou er dan meteen ook mijn eigen versie van maken. Here we go!
Wat hebben we nodig:
- 50 gr hittebestendige suikerkristallen
- 50 gr amandelstiften
- 35 gr amandelschilfers
- 1 ei
- snuifje zout
- 1 vel roombladerdeeg, koud
- poedersuiker (optioneel)
Hoe gaan we te werk:
- Zorg dat alles netjes klaar staat: kommetje met de suikerkristallen, kommetje amandelstiften, kommetje amandelschilfers en het ei losgeklopt met zout. Hou een kwastje bij de hand om te doreren.
- Verwarm de oven voor op 200°C en zet een bakplaat met silicone bakmatje klaar.
- Haal het bladerdeeg uit de oven en ontrol het deeg.
- Laat het deeg liggen op het meegeleverde papier.
- Strijk het bladerdeeg in met losgeklopt ei.
- Strooi een deel van de suikerkristallen over het bladerdeeg.
- Strooi alle amandelstiften over de suiker.
- Vouw het bladerdeeg dicht, zodat je een halve cirkel hebt.
- Laat het papier rond het bladerdeeg zitten en gebruik je deegrol over het papier, zodat de amandeltjes en suiker mooi aan het bladerdeeg hechten.
- Vouw nu het papier weg en bestrijk de bovenkant met meer ei.
- Strooi opnieuw suikerkristallen over het bladerdeeg.
- Strooi nu het grootste deel van de amandelschilfers over de suiker.
- Vouw het papier weer over het bladerdeeg en rol erover met je deegrol, om alles goed te laten vasthechten.
- Vouw het papier weer open.
- Met een scherp mes snij je lange repen van het deeg.
- Gebruik beide handen om de uiteinden vast te houden en meerdere keren rond te draaien tot een spiraal.
- Leg de koekjes op de bakplaat en duw de uiteinden telkens goed vast tegen de bakmat, zodat ze hun vorm houden tijdens het bakken.
- Doreer de koekjes nogmaals met ei en strooi er de laatste suikerkristallen en amandelschilfers over.
- Bak de koekjes 20 min of tot ze goudbruin zijn en je niet meer kan wachten om ze te proeven (ik raad je aan om toch te wachten want de suiker kan behoorlijk heet worden).
- Bestuif de koekjes met een laagje poedersuiker.
TIP:
Gebruik de ingrediënten die jij in huis hebt: geen hittebestendige suikerkristallen (dit is de suiker die je ook op appelflappen vindt en niet wegsmelten in de oven)? Gebruik dan de suiker die je wel hebt: griessuiker of bruine suiker of rietsuiker.
Geen amandelstiften? Hak witte amandelen in stukjes.
Geen silicone bakmat? Bakpapier werkt ook prima (gebruik NIET het papiertje dat bij het bladerdeeg zit want vaak is dat een niet ovenbestendig boterpapier - geloof me, ik spreek uit ervaring).
Maak jij liever zelf bladerdeeg? Bel me, ik koop graag bij jou mijn bladerdeeg.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties