Gefrituurde sardientjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Eén van de goedkoopste visjes op de markt: verse sardientjes. Net geen 5 euro per kilo, meenemen dus! De visboer maakt ze schoon voor me. Thuis spoel ik ze nog eens onder de kraan om onzuiverheden weg te halen en dan kan je ze gaan marineren. Neem daar je tijd voor: 2u in de koelkast is ideaal.
We halen de gemarineerde visjes door gekruide bloem en door ei, vooraleer ze in de hete olie gaan. Bam!
Wat hebben we nodig:
- 8 verse sardientjes, schoongemaakt (kop en ingewanden weggehaald)
- 1 teen knoflook, gepeld
- platte peterselie
- stukje rode peper
- 1 koffielepel gedroogde oregano
- sap van 1/2 citroen
- peper van de molen
- zout
- 1 citroen, gewassen
- 2 eetlepels bloem
- 1 ei
- olie
Hoe gaan we te werk:
- Leg de sardientjes naast elkaar in een glazen schaal.
- Pulseer de knoflook met een handjevol platte peterselie, een stukje rode peper, oregano, citroensap, peper en zout. Doe dit in de keukenrobot. Het hoeft niet fijn te zijn, er mogen best nog wat stukjes in zitten.
- Wrijf deze marinade over en in de visjes.
- Dek af en laat de sardientjes 2u marineren in de koelkast.
- Zet een schaaltje klaar met bloem en kruid ze met peper en zout.
- Mix het ei helemaal glad met de staafmixer. Door een staafmixer te gebruiken, heb je geen druipend ei rond de sardines straks. Doe het ei in een tweede schaaltje.
- Giet een flinke bodem olie in een pan en warm die alvast op.
- Neem de citroen en rasp de zeste. Zet de zeste apart.
- Snij boven- en onderkant van de citroen weg en zet hem op je snijplank.
- Met een scherp mes snij je de pel weg, van boven naar beneden. Zorg dat alle pel weg is en dat er geen bitter wit meer op de citroen zit.
- Snij de partjes van tussen de velletjes.
- Haal de visjes uit de marinade en wentel ze aan beide zijden door de bloem.
- Klop overtollige bloem weg en haal ze daarna door het gemixte ei.
- Laat de visjes voorzichtig in de olie glijden.
- Bak de sardientjes mooi bruin aan beide zijden.
- Laat de sardines uitlekken op een rooster met keukenpapier.
- Strooi de zeste en extra gesnipperde peterselie over de sardientjes.
- Stop tussen de visjes de partjes citroen.
TIP:
Je kan je visboer ook vragen, om de sardientjes te fileren, dan heb je niet te maken met graatjes in je gefrituurde vis. Marineer de filets op dezelfde manier. Leg daarna twee filets op elkaar, telkens met de velkant naar buiten en zorg dat er wat van de marinade van binnen zit. Daarna ga je verder zoals beschreven: bebloemen, ei en frituren.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties