Pittige tomatenjam
Foto Cathy Van de Moortele |
De laatst kerstomaatjes in mijn aardewerkschaal. Net genoeg voor een bokaaltje pittige tomatenjam. Heerlijk als spread op toast maar ook als dip bij het aperitief. Heel makkelijk om te maken en je stopt er net zoveel pit in als je zelf wilt.
Wat hebben we nodig:
- 450 gr kerstomaatjes, gewassen en van de kroontjes ontdaan
- 75 gr rietsuiker
- 1 eetlepel lekkere azijn (ik heb Xeres azijn gekozen)
- fleur de sel
- chilivlokjes naar believen
Hoe gaan we te werk:
- Zet je kleinste zware pot, type Le Creuset, op het fornuis en warm hem alvast op.
- Halveer de tomaatjes en doe ze, samen met de suiker, in de pot.
- Doe de azijn erbij en kruid met fleur de sel en chilivlokjes.
- Laat de jam goed heet worden en verminder dan het vuur zodat de suiker niet aanzet.
- Neem de pot van het vuur van zodra de tomaatjes de consistentie van dikke jam hebben.
- Schep over in een schoon bokaaltje en bewaar in de koelkast.
TIP:
Je kan er ook nog vers gesnipperde kruiden bij doen, zoals basilicum of oregano, maar ik doe dat liever achteraf, afhankelijk van wat ik er mee wil doen.
Reacties