Herfst granola

Foto Cathy Van de Moortele

Het huis ruikt heerlijk naar appeltaartkruiden! Het laatste restje van dit op en top Amerikaanse specerij, meegebracht tijdens een van onze vakanties in Florida. Ik sluit mijn ogen en waan me weer even op de plek, waar we zo graag waren. Orkaan Ian heeft nu lelijk huisgehouden in Florida, er is superveel schade. En dan mogen we weer blij zijn dat wij hier wonen en daar niet mee te maken krijgen.
Herfst granola dus. De appeltaartkruiden doen ons denken aan haardvuren, bossen, kastanjes en kleurige bladeren. De pompoenpitten moeten er gewoon in en ik had zin in blanke hazelnoten: done! Maple syrup vind ik ook nog altijd het beste zoetmiddel in een granola, maar je kan ook vloeibare honing gebruiken als je daar fan van bent. 
Koop eens havervlokken ipv havermout als je graag granola maakt. Het resultaat is veel krokanter en ze behouden ook beter hun vorm.

Wat hebben we nodig:

  • 400 gr havervlokken
  • 120 gr blanke hazelnoten
  • 70 gr pompoenpitten
  • 100 gr gedroogde vijgen, in repen gesneden (snij de harde steeltjes weg)
  • snuifje zout
  • 1 draai van de pepermolen
  • snuif appeltaartkruiden (zie TIPS)
  • merg van 1 vanillestok
  • 100 gr kokosolie, gesmolten
  • 150 ml esdoornsiroop
  • 100 gr chocolate chunks (optioneel)

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 175°C en zet een bakplaat met silicone bakmatje klaar.
  • Meng de havervlokken met de noten, pompoenpitten en vijgen in een grote kom.
  • Kruid met zout, peper, appeltaartkruiden en vanillemerg en meng opnieuw.
  • Meng de kokosolie en esdoornsiroop (maple syrup) door de droge ingrediënten en zorg dat alles goed verdeeld is.
  • Stort alles uit op de bakplaat en zet die voor 10 min in de oven.
  • Hussel alles om met een spatel en schuif de bakplaat opnieuw voor 10 min in de oven. Kijk of de granola nog wat extra tijd nodig heeft: de hazelnoten moeten licht gekleurd zijn.
  • Laat de granola volledig afkoelen op de bakplaat.
  • Giet hem terug in de grote kom die we eerder gebruikten en meng er de chocolate chunks door.

TIP:

Bewaar je maple syrup in de koelkast, om te vermijden dat je schimmel in het flesje krijgt.
Appeltaartkruiden: meng in een bokaaltje volgende specerijen: 4 eetlepels kaneel, 1 koffielepel vers geraspte nootmuskaat (of 1 1/2 koffielepel gemalen nootmuskaat uit een potje), 1 koffielepel gemberpoeder, 1 1/2 koffielepel cardamompoeder en een snuif gemalen kruidnagel.
Je kan ook speculooskruiden gebruiken in je granola.
Gebruik zeker een silicone bakmatje of bakpapier, als je niet wilt dat de esdoornsiroop sporen nalaat op je bakplaat. Het zal het ook stukken makkelijker maken om de granola los te maken als er een bakmatje op de bakplaat ligt.



Reacties