Gepekelde groene tomaten
Foto Cathy Van de Moortele |
Groene tomaten kan je kopen bij de Turkse supermarkt. Het is gewoon de onrijpe versie van de rode tomaat. Zoek gave tomaten uit. We gaan ze pekelen en na een luttele 5 dagen heb jij knapperige groene tomaten voor op je favoriete broodje!
Wat hebben we nodig:
- 3 groene tomaten, gewassen en van het kroontje ontdaan
- een stukje rode chilipeper, in plakjes gesneden
- 2 laurierblaadjes
- 1 koffielepel (zwarte) mosterdzaadjes
- 1 koffielepel gedroogde dille
- 300 ml appelazijn
- 170 ml water
- 30 gr suiker
- 20 gr zout
Hoe gaan we te werk:
- Neem een brede bokaal met deksel, type weckpot, en zorg dat hij goed schoon is. Je kan zowel de bokaal als het deksel in een pot met kokend water leggen en daarna goed afdrogen met een schone vaatdoek.
- Snij de tomaten in plakken en schik die in de bokaal.
- Stop de plakjes chili en de laurierblaadjes tussen de tomaten.
- Strooi de mosterdzaadjes en dille over de tomaten.
- In een steelpannetje verwarm je de azijn met het water, de suiker en het zout tot de twee laatste zijn opgelost.
- Giet deze warme vloeistof over de tomaten en laat alles afkoelen tot kamertemperatuur.
- Bewaar de tomaten in de koelkast.
TIP:
Eet geen grote hoeveelheden groene (onrijpe) tomaten. Ze bevatten niet enkel solanine, maar ook tomatine, twee stoffen die giftig kunnen zijn wanneer je ze in grote hoeveelheden binnenkrijgt. Je kan misselijk worden, buikpijn en diarree krijgen. Het verhitten van groene tomaten verandert de giftige stoffen niet.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties