Gevulde groenten in tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele

Ik kom regelmatig in de Turkse supermarkt en vind het dan leuk om hun specifieke producten mee te brengen naar huis en op zoek te gaan naar wat ik er mee kan doen. Deze keer had ik dolma paprika's mee, die kleine, lichtgroene paprika's. Ik ben dol op gevulde paprika's, maar de grote groene vind ik net iets te bitter. Deze kleinere versie is niet zo bitter en ze zijn ook gewoon zo cute wanneer ze opgevuld zijn. Ik had iets meer vulling dan dolma's en heb de rest van de vulling gebruikt voor tomaten. Ook lekker!
Mijn gevulde groenten stonden op mijn Stoves met de timer op 40 min, terwijl ik bij mijn schoonheidsspecialiste mijn nagels liet verzorgen. Thuis komen en meteen aan tafel kunnen, wie wil dat nu niet?

Wat hebben we nodig:

  • 6 dolma pepers, gewassen
  • 2 tomaten, gewassen
  • 100 gr rijst
  • 2 tomaten, gewassen
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gepeld en geraspt
  • een handvol platte peterselie, fijngesnipperd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • chilivlokjes naar smaak
  • 1 koffielepel 'Nduja (pittige smeerbare worst uit Calabrië)
  • 250 gr gemengd gehakt
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 koffielepel komijnpoeder

  • 330 ml heet water
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • snuifje zout

Hoe gaan we te werk:

  • Verwijder het steeltje van de pepers en snij de opening eventueel wat groter met een aardappelmesje.
  • Verwijder voorzichtig de membranen en pitjes.
  • Snij de kapjes van de tomaten (hou ze apart) en hol ze uit. De binnenkant hebben we niet nodig.
  • Was de rijst in een kommetje met koud water en giet hem af in een zeefje.
  • Doe de gewassen rijst in een kom.
  • Wrijf 1 tomaat door een grove rasp. Voeg de geraspte tomaat toe aan de rijst. De schil gooi je weg.
  • Van de andere tomaat snij je alle zijkanten weg, die gebruiken we als "hoedje" voor de pepers.
  • Voeg de ui, knoflook, peterselie, tomatenpuree, chili en  'Nduja toe aan de rijst en roer om.
  • Meng het gehakt met de rijst.
  • Kruid met peper, zout en komijn. Meng een laatste keer.
  • Vul zowel de pepers als de twee uitgeholde tomaten met de gehaktvulling.
  • Zet de gevulde groenten in een kookpot waar ze net in passen, zonder dat ze kunnen omvallen.
  • Gebruik de plakjes tomaat die je eerder al afsneed, als hoedje voor de pepers. Voor de twee tomaten had je het hoedje van de tomaten.
  • Meng het hete water met de tomatenpuree en het zout. Giet deze tomatensaus deels over de groenten en deels tussen de groenten.
  • Zet de pot op het vuur en warm hem goed op.
  • Eens de saus begint te borrelen, verminder je het vuur naar medium lage warmte.
  • Zet een deksel schuin op de pot en laat de groenten zo'n 40 min garen.
  • Laat de groenten nog 10 min rusten van het vuur weg.
  • Gebruik een tang om de gevulde groenten op een mooi bord te zetten.
  • Overgiet met de tomatensaus.

TIP:

Ook koud zijn deze gevulde groenten lekker. Stop ze in je brooddoos en neem ze mee naar het werk.
Je kan ook paprikapasta gebruiken ipv 'Nduja. Te verkrijgen in de Turkse supermarkt. Het lijkt op tomatenpuree, maar dan van paprika's gemaakt.

Reacties