Panini
Foto Cathy Van de Moortele |
Er zijn zoveel vullingen te bedenken voor een panini broodje. Deze langwerpige, zachte broodjes komen uit Italië. Je kan ze voorverpakt kopen in de supermarkt, maar vers gemaakt zijn ze nog eens zo lekker! Ik zag het recept voor deze broodjes voorbij komen bij Merry Boosters! Dit is mijn versie, voor 6 panini.
Wat hebben we nodig:
- 160 ml melk, lauwwarm
- 7 gr verse gist
- 300 gr witte broodbloem (ik heb Suprème gebruikt)
- 7 gr zout
- 20 gr boter, op kamertemperatuur
Hoe gaan we te werk:
- Doe de melk in de kom van de Kenwood en los er de gist in op.
- Stort de bloem op de natte ingrediënten en leg er het zout en de boter op.
- Laat de Kenwood het deeg kneden op lage stand, gedurende 8 min.
- Het deeg moet nu mooi homogeen en soepel zijn.
- Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken (ik weeg het deeg graag af).
- Bol alle stukken op tot gelijke balletjes en laat ze 15 min rusten onder plastic, zodat de gluten zich kunnen ontspannen.
- Zet je bakplaat met silicone bakmatje of bakpapier klaar.
- Rol elk deegballetje tot een dikke worst.
- Met je deegrol rol je elke worst verder uit tot een ovaal van 0.5 cm dik en 14 cm lang.
- Leg de ovalen deeglapjes op de bakplaat en dek ze af met plastic of een vochtige handdoek.
- Laat de panini 1-2u rijzen of tot ze mooi in volume zijn toegenomen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 160°. Het is niet de bedoeling dat de panini kleuren of krokant worden, dat gebeurt later, in het grilltoestel.
- Bak de panini 20 - 22 min en laat ze daarna afkoelen op een rooster.
- Bewaar de panini in een gesloten broodtrommel of vries ze in ziplokzakjes is, als je ze niet meteen wilt eten.
TIP:
Snij de panini horizontaal open. Beleg met wat jij maar lekker vindt als het warm gemaakt wordt. Ik heb gekozen voor pittige tomatenjam, smeuïge mortadella, rucola en enkele plakjes mozzarella.
Leg de voorbereide panini in je grilltoestel en doe het deksel dicht. Grill tot je mooie grillstreepjes hebt en de kaas gesmolten is.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties