Gratin van courgette & aardappel

Foto Cathy Van de Moortele

Er lag toevallig een jonge, smalle courgette in de koelkast. Gezien toeval niet bestaat en omdat mijn groenteboer die speciaal voor me uitgezocht had... Ik wist wat ik wou maken: een gratin van rijtjes courgette & aardappel in een ovenschaal. Bingo! Waarom heb ik dit nooit eerder gemaakt? Om de vingers bij af te likken. Noteer het alvast op je weekmenu.

Wat hebben we nodig:

  • 1 smalle, jonge courgette (250 gr), gewassen
  • 450 gr vastkokende aardappelen, geschild en gewassen
  • 250 ml culinaire room (of slagroom)
  • peper van de molen
  • zout
  • enkele takje thijm, gerist
  • 1 dikke teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 40 + 10 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Zet een kleine, rechthoekige ovenschaal klaar.
  • Snij het ene uiteinde van de courgette, zodat je een rechte kant hebt om de plakjes te beginnen snijden.
  • Gebruik een mandoline om gelijke plakjes te snijden van de courgette. Mik op zo'n 6mm.
  • Droog de aardappelen goed, zodat ze niet wegglijden op de mandoline. Snij plakjes die half zo dik zijn als de courgetteplakjes.
  • In je hand maak je torentjes van telkens 1 plakje courgette, 2 plakjes aardappel en 1 plakje courgette. Bouw zo verder aan je toren tot je hem niet meer kan vast houden en zet hem dan in je ovenschaal. Ga zo verder tot alle plakjes opgebruikt zijn. 
  • Meng de room met de kruiden, knoflook en 40 gr van de Parmezaanse kaas.
  • Giet de room over de courgette & aardappel.
  • Strooi de rest van de kaas over het gerecht.
  • Schuif de schotel 45 - 60 min in de oven.
  • Dek af met folie wanneer de gratin te donker dreigt te worden.
  • Strooi de peterselie over de gratin en dien op.

TIP:

Laat de gratin 10 min staan eer je hem serveert. Hij is bloedheet!
Wij hebben deze gratin met 2 opgegeten. Voor herhaling vatbaar.
Ook lekker met dunne plakjes knolselder of butternut er tussen.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties