Zoetzure kip

Foto Cathy Van de Moortele

Eén van mijn meest bekeken recepten, dateert uit 2013: Chinese kippenreepjes. Je kent het wel, die supergladde kip uit de Chinese restaurants. Vandaag gaan we die Chinese kippenreepjes gebruiken voor een zoetzuur kipgerecht. Voeg naar believen ook nog ananas of bamboescheuten toe. 

Wat hebben we nodig:

  • 60 ml appelazijn
  • 40 gr ketchup
  • 2 koffielepels sojasaus
  • 1 teentje knoflook, gepeld en geraspt
  • witte peper
  • zout
  • 50 gr fijne griessuiker
  • 25 gr donkerbruine suiker
  • neutrale olie (ik heb rijstolie gebruikt)
  • 1 ui, gepeld en in 4 gesneden
  • 1/2 rode paprika, ontpit en in stukken gesneden
  • 1/2 groene paprika, ontpit en in stukken gesneden
  • 500 gr Chinese kippenreepjes, gegaard

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de appelazijn in een kommetje en roer er de ketchup en sojasaus door.
  • Kruid met knoflook, witte peper en zout.
  • Los de twee soorten suiker op in de saus.
  • Zet een wokpan op het vuur en laat ze goed warm worden.
  • Voeg een bodempje olie toe en warm die op.
  • Roerbak de ui met de paprika's tot ze wat zachter maar nog steeds knapperig zijn.
  • Voeg de gegaarde kippenreepjes toe en meng.
  • Giet de saus in de wok en schep alles om.
  • Warm nog even goed door.
  • Serveer met rijst.

TIP:

Deze keer heb ik kippendijen gebruikt voor de Chinese kippenreepjes ipv kipfilet, omdat ik dat voorhanden had. 
Wil je nog meer genieten? Frituur de gegaarde kip dan kort tot ze goudbruin is en voeg ze dan toe aan de saus.

Reacties