Marmercake pistache

Foto Cathy Van de Moortele

Ben jij ook fan van deze heerlijke noot? Sinds ik pistache crème ontdekt heb, ben ik helemaal verkocht. Ik smeer het 's morgens op mijn cracotten als ontbijt, doe het door ijs en nu ook als smaakmaker in mijn marmercake. De pistache crème haal ik in de Turkse winkel, maar je kan het ook krijgen in gespecialiseerde winkels zoals Dille & Kamille of bij Oil en Vinegar.

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 200 gr fijne griessuiker
  • 200 gr (4) eieren
  • 200 gr zelfrijzende bloem
  • snuifje zout
  • 50 gr pistache crème
  • 1-2 mespuntjes pistache voedingskleurstof (gel), facultatief

Hoe gaan we te werk:

  • Neem een rechthoekige cakevorm van 1 l inhoud. Vet hem in met bakspray en bestuif met bloem. Tik overtollige bloem uit de vorm.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop de boter romig in de Kenwood met de K-klopper.
  • Voeg de suiker toe en klop verder tot een romig geheel.
  • Voeg de eieren één voor één toe en klop na elke toevoeging.
  • Meng de bloem met het zout en voeg deze droge ingrediënten in 2x toe. Gebruik een silicone spatel om de randen van de kom schoon te maken tussendoor, zodat het beslag goed gemengd wordt.
  • Schep de helft van het beslag uit de kom.
  • Voeg de pistache crème toe aan het beslag dat nog in de kom zit en meng.
  • Wil je de kleur graag wat intenser? Voeg dan 1 mespuntje (echt niet teveel toevoegen!) groene kleurstofgel toe en meng opnieuw. Niet groen genoeg? Doe er dan nog 1 mespuntje bij.
  • Schep de helft van het bleke beslag aan één kant van de cakevorm en schep de helft van het groene beslag daarnaast.
  • Schep nu groen beslag bovenop het bleke beslag, en de rest van het bleke beslag boven het groene beslag.
  • Met een mes ga je voorzichtig een paar keer door de cake, om hem te marmeren.
  • Bak de cake 1u op 180°C en laat hem 10 min afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Ontvorm de cake en laat hem verder afkoelen op een rooster.

TIP:

Voedingskleurstofgel is de beste manier om voeding extra kleur te geven. Blijf weg van vloeibare voedingskleurstof zoals je die vindt in die kleine doorzichtige glazen of plastic buisjes in de supermarkt: die doen niets behalve het beslag slapper maken.




Reacties