Butternut soep

Foto Cathy Van de Moortele

Ze zijn er weer: de butternuts! Deze flespompoen is zo smaakvol en handelbaar. Ik rooster hem graag in de oven om de smaak nog meer tot zijn recht te laten komen. Deze soep is precies wat je nodig hebt na een wandeling in het bos (ik zeg hiermee niet dat ik wandel in het bos, maar je weet nooit dat er mensen zijn die dat wel leuk vinden) of opgekruld op de bank terwijl je een spannende serie op Netflix kijkt (my kind of people, yes!). Hoe dan ook: maak ze!

Wat hebben we nodig:

  • 1 butternut (1kg), gewassen, in stukken gesneden, pitten verwijderd
  • peper van de molen
  • zout
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesneden
  • 1 takje jonge thijm, gerist
  • 50 ml witte wijn
  • 1 l kippenbouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 kaneelstokje

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Zet een bakplaat klaar.
  • Doe de butternut in een kom. Kruid met peper en zout.
  • Besprenkel de butternut met olijfolie en hussel alles mooi door elkaar.
  • Leg de stukken butternut op de bakplaat.
  • Rooster de butternut 40 min of tot hij zacht en gecaramelliseerd is. Halverwege de baktijd draai je de stukken eens om.
  • In een pot laat je wat olijfolie warm worden.
  • Fruit de uisnippers glazig.
  • Voeg de geroosterde butternut (met schil) toe aan de uien.
  • Voeg de thijm toe.
  • Blus met de witte wijn en laat die even doorwarmen.
  • Overgiet met de bouillon en breng de soep aan de kook.
  • Kruid bij met peper en zout.
  • Voeg het laurierblad en de kaneelstok toe.
  • Laat de soep 20 min garen.
  • Verwijder laurier en kaneel en mix de soep glad in een blender als je ze extra romig wil (gebruik een staafmixer als het niet zo romig hoeft voor jou).
  • Maak de pot schoon en giet de soep er weer in. Warm ze nog even door en laat ze nog even indikken als je dat nodig vindt.

TIP:

Serveer de soep met krokant brood of geef er vers gebakken croûtons bij.
De kaneel geeft slechts een kleine toets aan de soep en past perfect bij butternut. De soep zal niet naar kaneel proeven.
Gebruik je liever de heteluchtoven? Zet de temperatuur dan op 210°C.
De schil van de butternut is perfect eetbaar. Niet nodig om de schil te verwijderen dus. Na het blenden merk je er ook helemaal niets meer van.

Reacties