Blanquette van zalm en kabeljauw

Foto Cathy Van de Moortele

We kennen allemaal de blanquette de veau, maar heb je al eens een blanquette van vis gemaakt? Ik had nog kabeljauw en zalm in de vriezer, apart niet meer voldoende voor een complete maaltijd, maar net gepast voor dit gerecht.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 sjalot, gepeld en gesnipperd
  • 30 gr venkel, in fijne brunoise gesneden
  • 65 gr wortel, geschraapt en in schuine plakken gesneden
  • 20 gr vetstof
  • 20 gr bloem
  • 400 ml visbouillon
  • 150 gr zalm, in blokjes gesneden
  • 150 gr kabeljauw, in blokjes gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • 4 vastkokende aardappelen, geschild, gewassen en in plakken gesneden
  • sap van 1/2 citroen
  • 50 ml room
  • 1 eierdooier
  • 75 gr grijze garnalen
  • loof van de venkel, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie warm worden in een pan.
  • Fruit de sjalot glazig met de venkel.
  • Stoom of kook de plakjes wortel gaar.
  • Doe de groentjes samen in een kom en zet ze even apart.
  • In dezelfde pan laat je de boter smelten.
  • Meng de bloem bij de boter tot een roux en laat die even bakken zonder te kleuren.
  • Voeg de koude visbouillon toe en roer tot een gladde saus.
  • Voeg de stukjes vis en de groentjes toe en warm goed door.
  • Kruid met peper en zout.
  • Ondertussen stoom of kook je de schijfjes aardappel gaar.
  • Laat ze uitlekken en voeg ze toe aan de pan.
  • Verfris met het citroensap.
  • Klop de room met de eierdooier los in een kommetje en voeg die toe aan de pan. Warm nog even goed door, zonder te laten koken.
  • Zet de pan van het vuur en roer er de garnaaltjes door.
  • Werk af met venkelloof.

TIP:

Ook lekker als je er nog kleine coquilles aan toevoegt.



Reacties