Koekjes met speltvlokken en gele jumbo rozijnen
Foto Cathy Van de Moortele |
Onze kippen hadden graan nodig en op mijn weg naar de kassa, zag ik een zak speltvlokken staan aan halve prijs. Kadjing! We gaan koekjes bakken!
Wat hebben we nodig:
- 100 gr patisseriebloem
- snuifje zout
- 3 gr natriumbicarbonaat
- 115 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 115 gr fijne griessuiker
- 85 gr lichtbruine suiker
- 1/2 koffielepel vanille extract
- 1 ei
- 130 gr speltvlokken
- 100 gr gele jumbo rozijnen
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 190°C. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Meng de bloem met het zout en het natriumbicarbonaat in een kom.
- In de kom van de Kenwood roer je de boter zacht met de K-klopper.
- Voeg de twee soorten suiker toe en meng tot de suiker volledig is opgenomen door de boter.
- Voeg de vanille en het ei toe en meng verder tot alle ingrediënten goed samengekomen zijn.
- Meng de droge met de natte ingrediënten, tot de bloem net is opgenomen.
- Voeg nu de speltvlokken en de rozijnen toe en meng nogmaals kort.
- Schep gelijke hoopjes beslag op de bakplaat en voorzie enige tussenruimte.
- Bak de koekjes 10 min of tot de randjes gekleurd zijn en de binnenkant nog wat zacht is.
- Laat de koekjes 5 min afkoelen op de bakplaat en schep ze daarna op een rooster om verder af te koelen.
- Zorg altijd voor een koude bakplaat wanneer je de volgende lading koekjes bakt, zodat het beslag niet meteen uitloopt.
TIP:
Ik bak altijd één lading koekjes en vries de tweede lading in. Voorzie een ziploc zak van etiket met de naam van de koekjes, temperatuur en baktijd. Reken 5 min extra wanneer je de koekjes bevroren bakt. Vries de koekjes in en breng ze daarna over in de zak.
Wil je dat de koekjes niet zo uitspreiden? Zet het deeg dan 30 min de koelkast voor je de koekjes vormt. Bak ze dan enkele minuutjes langer.
Reacties