Shortbread

Foto Cathy Van de Moortele

De Queen is niet meer. Op de gezegende leeftijd van 96 jaar, overleed ze op 8 september 2022. Een bijzonder gegeven toch... Eerlijk gezegd denk ik niet, dat er ooit nog iemand 70 jaar op de troon zal zitten. Een icoon, een boeiend persoon. 
Ter nagedachtenis van de Queen: shortbread. Heel eenvoudig, met slechts enkele ingrediënten die iedereen in huis heeft. 

Wat hebben we nodig:

  • 185 gr bloem
  • snuifje zout
  • 60 gr fijne griessuiker + extra
  • 125 gr boerenboter, op kamertemperatuur

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 170°C en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Doe de bloem in een kom en meng er het zout onder.
  • Strooi de suiker bij de bloem en leg de boter in vlokjes op de suiker.
  • Met een deegmenger, als je die hebt, meng je alle ingrediënten onder elkaar. Het voordeel van een deegmenger is, dat het deeg niet warm of plakkerig wordt van je handen. Heb je geen deegmenger, gebruik dan ofwel twee messen waarmee je het deeg "snijdt" of gebruik je handen, die je telkens opnieuw heel luchtig door de ingrediënten haalt.
  • Eens alle ingrediënten gemengd zijn, kip je de kom op je marmeren werkblad (of een silicone matje) en breng je het deeg samen in een rechthoek.
  • Gebruik een lang paletmes om het deeg los te maken van de ondergrond.
  • Het deeg mag niet te dik maar ook niet te dun zijn. Te dun deeg zorgt voor harde koekjes, te dik deeg bakt niet goed uit.
  • Verdeel het deeg in 10 rechthoeken van 9x3cm. Ik heb hiervoor mijn gekartelde pastabike gebruikt, omdat ik graag koekjes met gekartelde randjes wou. Je kan uiteraard ook gewoon een lat en scherp mes gebruiken.
  • Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier.
  • Met een klein vorkje prik je de bovenkant van de koekjes 7x in. Prik niet helemaal door tot op de bakplaat.
  • Bak de koekjes 20 min. Ze mogen niet kleuren bovenaan. Enkel de onderkant mag licht gekleurd zijn.
  • Haal de koekjes uit de oven en bestrooi ze met een klein beetje extra fijne griessuiker.
  • Laat het shortbread volledig afkoelen op de bakplaat op een rooster. Probeer niet om de koekjes er af te halen voor ze helemaal koud zijn, zodat ze niet verkruimelen. Ze zijn namelijk nog zacht wanneer ze uit de oven komen. De koekjes harden uit tijdens het afkoelen en zijn dan mooi knapperig!

TIP:

Kneed het deeg niet zoals je brooddeeg zou kneden en kneed het ook niet in een keukenrobot. Je wilt namelijk knapperig shortbread en geen taai koekje.
De boter moet zacht genoeg zijn dat je ze tussen je vingers kan pletten, maar niet zo zacht dat ze gesmolten is.
Wil je de koekjes met hetelucht bakken? Verlaag de temperatuur dan naar 150°C.
Bewaar de afgekoelde koekjes in een blikken koekjestrommel. 

Reacties