Sous-vide ontboute kippendijen

Foto Cathy Van de Moortele

Koop je wel eens ontboute kippendijen? Nog beter als het vel er nog op zit, maar dat vind ik niet zo vaak. Zorg dat je sowieso één extra kippendij koopt, want gegarandeerd smikkel je er al eentje op alvorens de pan op tafel staat. Sous-vide garen zorgt voor botermalse en sappige kip en wie vindt dat nu niet lekker?
Na de bereiding in het warmwaterbad, ziet de kip er totaal niet aantrekkelijk uit. Dep de kip goed droog en bak ze mooi bruin in een hete pan. In de beschrijving van het recept, zie je hoe ik daarvoor te werk ga.

Wat hebben we nodig:

  • 4 ontboute kippendijen, drooggedept
  • peper van de molen
  • zout
  • pimentón de la Vera agridulce (zoet paprikapoeder)
  • komijnpoeder
  • olijfolie

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm het warmwaterbad tot 65°C en zet de timer op 2u.
  • Vouw de rand van de zak waarin je de kip wilt garen, om, zodat hij niet vuil wordt.
  • Kruid de kip aan beide zijden met de 4 kruiden.
  • Stop de kip in de zak en zorg dat de dijen elkaar niet raken.
  • Vacumeer de kip en laat ze in het warmwaterbad zakken van zodra het water de juiste temperatuur heeft.
  • Twee uur later haal je de kip uit de zak. Giet de sappen weg. Dep de kip voorzichtig droog. Hoe droger, hoe krokanter ze straks wordt.
  • Zet een gietijzeren pan op het vuur en warm die langzaam op tot ze net  niet begint te roken.
  • Voeg een scheut olijfolie toe en warm die ook op.
  • Leg de kip in de pan en zet er meteen een tweede gietijzeren pan bovenop. Op die manier wordt de kip platgedrukt tegen de onderste pan en krijgt ze overal een mooi kleurtje en korstje.
  • Geef de kip de tijd om mooi bruin te bakken.
  • Draai ze om en bak de andere kant ook mooi bruin.
  • Snij de kip in plakken en serveer.

TIP:

Eens de kip sous-vide gegaard is, kan je die nog enkele dagen in de gesloten verpakking bewaren, tot je klaar bent om hem te consumeren. 

Reacties