Pasteitje met Indiase vulling

Foto Cathy Van de Moortele

Heerlijk toch, die wereldkeuken? Ik was nog helemaal in de ban van mijn curry van zoete aardappel, dat ik de smaak wat langer wou vasthouden. Er lag bladerdeeg in de koelkast (zou ik een voorgevoel gehad hebben?) en met een worstenbroodje in gedachten (ja, ik had daar echt zin in), kwam ik met dit recept op de proppen: een bladerdeegpasteitje met Indiase vulling. Enige jaren terug zat ik in mijn Bombay potato periode, waarbij ik wel elke dag die aardappelen kon eten. Geïnspireerd door die tijd, maken we nu een gelijkaardige vulling, maar zonder de tomaat. 
Wat vinden jullie trouwens van de nieuwe layout van mijn blog? Toen ik in 2009 startte met mijn kookblog, had ik nooit gedacht dat ik in 2022 nog evenveel inspiratie zou hebben, maar kijk... We gaan nog even door!

Wat hebben we nodig:

  • 300 gr vastkokende aardappelen, geschild en gewassen
  • olijfolie
  • boerenboter
  • 2 laurierblaadjes
  • 150 gr ui, gepeld en gecutterd in de keukenrobot
  • 1 teen knoflook, gepeld en geperst
  • 1 koffielepel (zwart) mosterdzaad
  • 1 koffielepel kurkuma
  • peper van de molen
  • zout
  • platte peterselie, gesnipperd
  • 50 gr erwtjes, gaar gekookt in licht gezouten water en uitgelekt
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 vellen bladerdeeg, ontdooid (bewaar ze in de koelkast tot je ze gaat vullen)
  • 1 ei, losgeklopt met een beetje koud water

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de aardappelen in plakken en daarna in blokjes. Droog ze in een handdoek.
  • In een antikleefpan laat je wat olie en boter warm worden.
  • Voeg de droge aardappelblokjes toe aan de pan en bak ze goudbruin aan alle kanten.
  • Voeg de laurierblaadjes toe, samen met de uienpuree en de knoflook.
  • Meng voorzichtig door elkaar en laat de uien mee garen.
  • Roer het mosterdzaad en de kurkuma door de aardappelen en kruid met peper, zout en peterselie.
  • Voeg de gare erwtjes toe en verfris met citroensap.
  • Laat de vulling afkoelen en verwijder de laurierblaadjes.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Snij cirkels uit het bladerdeeg.
  • Leg op elke cirkel een deel vulling en bedek met een tweede cirkel.
  • Zorg dat er geen lucht in het pasteitje zit en druk de randjes goed tegen elkaar aan met een vork.
  • Leg de pasteitjes op de bakplaat.
  • Snij enkele sleufjes in de bovenkant, zodat de stoom straks weg kan tijdens het bakken.
  • Bestrijk de pasteitjes met losgeklopt ei.
  • Bak deze lekkernij 20 min of tot ze goudbruin zijn.

TIP:

Warm of koud, een bladerdeegpasteitje smaakt altijd!
Je kan de pasteitjes ook invriezen op bakpapier. Eens bevroren, breng je ze over in een diepvrieszakje of -doos. Bak ze binnen de maand, je hoeft ze niet te ontdooien. Reken op 30 min baktijd.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties