Spaghetti gorgonzola

Foto Cathy Van de Moortele

Op tijd en stond een lekker stuk kaas met krokante baguette en een glaasje rood. Wat denk je? Kan jou dat ook wel bekoren? Ik had nog een stuk gorgonzola dolce in de koelkast en - comme d'habitude - zin in pasta. Soms is het leven gewoon zo eenvoudig. Gorgonzola dolce is een romige gorgonzola die zeer mild van smaak is. Ideaal voor wie nog niet helemaal weg is van de echte, pittige schimmelkaas. Hij laat zich ook zeer makkelijk verwerken in sauzen en smelt mooi weg.

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml culinaire room
  • 100 gr gorgonzola dolce
  • peper van de molen
  • verse spaghetti voor 1 persoon, gebaseerd op 1 ei en 100 gr pastabloem
  • zout
  • klontje boter
  • 30 gr walnoten, getoast in een droog pannetje en grof gehakt
  • verse bieslook, gesnipperd
  • 30 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de room op een zacht vuurtje.
  • Breek de gorgonzola in stukjes en laat die wegsmelten in de room.
  • Kruid met peper van de molen.
  • Kook de spaghetti in ruim, gezouten water.
  • Meng de spaghetti met de saus en voeg een klontje boter toe.
  • Voeg eventueel een pollepel pastakookvocht toe om het mengen makkelijker te maken.
  • Roer de noten en de bieslook er door.
  • Strooi de Parmezaanse kaas over de pasta, meng en serveer meteen.

TIP:

Je kan hier verschillende soorten schimmelkaas voor gebruiken, maar ik opteer liefst voor een niet al te uitgesproken schimmelkaas.
Met mijn Italiaanse chitarra maakt ik deze heerlijke spaghetti alla chitarra. Het lijkt een beetje op een gitaar, waar je het pastavel doorduwt met een deegrol en op die manier lange, dunne sliertjes bekomt.

Reacties