Fregola met gebakken zalm

Foto Cathy Van de Moortele

Er zijn zoveel verschillende granen die je kan gebruiken om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Favorietjes hier zijn couscous en bulghur, maar wat dacht je van tarwe, quinoa, parelcouscous of fregola? Precies! Spannend toch? Ook al zijn we in België meer gewend om aardappelen te eten, granen zijn een fijne afwisseling. 
Fregola, kleine geroosterde griesmeelballetjes, doen het prima in salades. Je kan er meteen wat extra maken om je lunchbox voor het werk mee te vullen. Vandaag serveren we de fregola met zalm in de oven gebakken en mijn favoriete Apetina kaasblokjes. Vergeet niet om nog te profiteren van de blozende kerstomaatjes die volop voor het grijpen liggen.

Wat hebben we nodig:

  • 475 ml groentebouillon
  • 225 gr fregola
  • olijfolie
  • 300 gr zalmfilets
  • 45 ml vers citroensap
  • 45 gr Dijon mosterd
  • 1 koffielepeltje vloeibare honing
  • peper van de molen
  • zout
  • 100 ml olijfolie
  • 1 eetlepel gedroogde dille
  • rucola, gewassen en van de steeltjes ontdaan
  • 125 gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • 150 gr Apetina kaas natuur, in blokjes gesneden
  • 1 avocado, geschild en ontpit

Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 220°C. Zet een bakplaatje klaar met daarop aluminiumfolie en vet de folie lichtjes in.
  • Breng de bouillon aan de kook, voeg de fregola toe en kook die gaar.
  • Giet de fregola af, besprenkel hem met wat olijfolie en zet hem even aan de kant.
  • Dep de zalmfilets droog en doe ze in een zakje.
  • Meng het citroensap met de mosterd en de vloeibare honing een flesje. Schud goed.
  • Kruid met peper en zout en voeg de olijfolie toe. Schud goed.
  • Doe de dille erbij en meng een laatste keer.
  • Giet een deeltje van deze dressing bij de zalmfilets in het zakje en zorg dat ze aan beide zijden volledig bedekt zijn.
  • Schik de filets op de bakplaat en bak de zalm 6 - 10 min.
  • Meng de fregola met een deel van de dressing en de rucola in een mooie schaal.
  • Verdeel de zalm in hapklare stukken en meng die ook met wat van de dressing.
  • Snij de avocado in blokjes.
  • Verdeel de zalm, kerstomaatjes, Apetina kaas en avocado over de salade en geef de rest van de dressing er apart bij.
TIP:

Helemaal geen fan van granen? Vervang die dan door gekookte aardappelblokjes.

Reacties