Chinese kippenreepjes

Foto Cathy Van de Moortele

Vraag jij je wel eens af, hoe het komt dat de kip bij de Chinees zo mals en sappig is? Hiervoor wordt een Chinese kooktechniek gebruikt, die wij niet kennen in onze keuken. Door de kip te marineren in eiwit met maïzena en rijstazijn, wordt voorkomen dat de kip uitdroogt en taai wordt. Je kan de kip na het marineren eten zoals ze is, of ze nog bakken of verwerken in wokgerechten of soep.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr kipfilets (of ontboute kippendijen), in dunne, platte plakjes (of reepjes) gesneden
  • 2 koffielepels rijstazijn
  • 1 eiwit
  • 1 eetlepel maïzena
  • snuifje zout
  • 2 eetlepels olie
  • water
Hoe gaan we te werk:
  • Klop de rijstazijn met het eiwit, de maïzena, het zout en 1 eetlepel olie tot een glad mengsel.
  • Giet dit mengsel over de kip en meng voorzichtig en traag met 1 hand tot alle plakjes kip bedekt zijn. 
  • Dek de kom af met een deksel en laat de kip 30 min marineren.
  • Breng water aan de kook en voeg 1 eetlepel olie toe. 
  • Verminder de warmte en voeg de kip in deeltjes toe. Het water mag zeker niet meer koken. Van zodra de kip wit wordt, haal je ze uit het water met een schuimspaan.
  • Spoel de kip onder koud water in een vergiet.
  • Laat de kip uitlekken en bewaar ze in een kom die je afdekt met plastic folie.
  • De kip is nu botermals en kan verder verwerkt worden in wokgerechten, met zoetzure saus of in soepen.
TIP:

Je kan de kip ook pocheren in olie. Laat de olie zeker niet te heet worden. Ze mag niet broebelen en de kip mag niet bruin worden. Eén minuutje in de olie moet voldoende zijn. Van zodra de kip wit wordt, haal je ze uit de olie en laat je ze uitlekken.
Voeg deze Chinese kip toe aan je haaievinnesoep.



Reacties