Tortelloni met mascarpone en gebakken ui

Foto Cathy Van de Moortele

Wat is er nu lekkerder dan gebakken uien? Nog meer gebakken uien. De geur in huis is met niets te vergelijken. Snij de uien flinterdun met de mandoline (hou een zakdoek bij de hand, zeg maar dat je verwittigd bent) en laat ze langzaam bakken (het kan tot 45 min duren, geef niet op) in een pan. 

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • boerenboter
  • 350 gr uien, gepeld en in fijne ringen gesneden
  • enkele takjes thijm, gerist
  • blaadjes van 1 takje rozemarijn, fijngehakt
  • peper van de molen
  • zout
  • 250 gr mascarpone
  • 30 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • verse pasta, op basis van 4 eieren

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een pan op het vuur en laat ze warm worden.
  • Voeg wat olijfolie en boter toe en warm die ook op.
  • Wrijf de uien tussen je handen, zodat alle ringen los zijn.
  • Laat de uien even bakken, schep ze om en kruid met thijm, rozemarijn, peper en zout.
  • Laat de uien nu garen op medium lage warmte en schep ze af en toe om, zodat ze niet verbranden. Voeg meer olie toe indien ze te droog worden.
  • Eens de uien mooi gekleurd zijn en geurig ruiken, breng je ze over in de keukenrobot en cutter je ze glad.
  • Voeg de mascarpone en de Parmezaanse kaas toe en cutter opnieuw glad.
  • Check de vulling op kruiding. Vulling voor pasta mag altijd wat uitgesproken gekruid zijn, gezien er altijd wat smaak verloren gaat in het pastawater.
  • Breng de vulling over in een spuitzak en laat die 30 min opstijven in de koelkast.
  • Rol het pastadeeg uit tot lange lasagnevellen. Ik rol ze tem stand 6 van 9 standen op mijn Kenwood pastamachine.
  • Steek cirkeltjes uit het deeg.
  • Spuit op elk cirkeltje een hoopje vulling. Pas op: minder is beter! Teveel vulling zou er voor zorgen dat je tortellini openbarst tijdens het koken en daar zit je echt niet op te wachten.
  • Vouw de cirkel tot een halve maan en druk alle lucht er uit.
  • Laat de vulling rusten op je ringvinger en vouw de twee zijkanten over elkaar.
  • Ga zo verder tot alle tortelloni gemaakt zijn.
  • Laat de tortelloni tot gebruik liggen op een bebloemde handdoek of op een horizontaal pastadroogrek.
  • Kook de pasta al dente in ruim, gezouten water dat net niet meer kookt, zodat ze niet openbarsten. 

TIP:

Tortelloni zijn groter dan tortellini. Tortellini vul ik graag met een vleesvulling om ze te serveren in een bouillon. De tortelloni zie je eerder met een zachte kaasvulling, zoals hier vandaag. Geserveerd in gebruinde salieboter: om de vingers bij af te likken!

Je kan de tortelloni invriezen op een bakplaatje met bakpapier. Eens bevroren, breng je ze over in een ziploczakje. Vergeet niet om de datum en de naam van de vulling erbij te schrijven. Kook ze daarna in bevroren toestand in water dat net niet kookt.

Heb je nog gebakken uien over? Strooi ze dan over het gerecht.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties