Cottage pie

Foto Cathy Van de Moortele

De herfst is in aantocht, de regen waar we deze zomer om gesmeekt hebben, heeft nu de tijd van zijn leven. Alles is nat, grauw, grijs en ik heb zin in een rustieke ovenschotel. Bloedheet voor mijn man, eerder lauw voor mij. Ik heb het recept zo gemaakt, dat we er 2x kunnen van eten: één portie voor meteen, één voor in de vriezer. Kwestie van een beetje vooruitziend te zijn.

Wat hebben we nodig:

  • vetstof
  • 165 gr ui, gepeld en grof gesneden
  • 165 gr wortel, geschraapt en grof gesneden
  • 165 gr selder, gewassen en grof gesneden
  • enkele jonge takjes thijm, gerist
  • 750 gr pure runderaméricain
  • 30 gr tomatenpuree
  • 100 ml rode wijn
  • 100 gr rundsfond
  • 2 koffielepels Oxo runderextract
  • peper van de molen
  • zout
  • 600 gr kruimige aardappelen (frietaardappelen), geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 100 ml melk
  • 1 teen knoflook
  • enkele takjes thijm
  • 30 gr boter
  • nootmuskaat, vers geraspt
  • 100 gr cheddar, geraspt
  • enkele klontjes boter

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat vetstof warm worden in een grote pan. 
  • Doe de ui met de wortel en selder in de keukenrobot en cutter alles fijn (of snij alles fijn met de hand).
  • Fruit de groentjes in de pan tot ze wat zachter zijn. Kruid met thijm.
  • Haal de groentjes uit de pan en zet ze even apart.
  • Voeg wat extra vetstof toe aan de pan en bak het gehakt rul. Geef het vlees de tijd om mooi te kleuren en te korsten, alvorens je het opbreekt in stukjes. Kruiden doen we later.
  • Eens alle roze weg is uit het vlees, roeren we de tomatenpuree onder het vlees en laten we die even mee bakken.
  • Voeg de groentjes weer toe.
  • Blus met de rode wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg de fond en de Oxo toe, samen met een scheutje water.
  • Kruid flink met peper en zout. 
  • Laat alles zo'n 15 min pruttelen.
  • Ondertussen maak je de puree.
  • Stoom de aardappelblokjes tot ze heel zacht zijn.
  • Zet de melk op het vuur met de knoflook en de thijm en breng die aan de kook. Van zodra de melk kookt, zet je het vuur uit. Laat de boter smelten in de melk.
  • Duw de aardappelblokjes door een pureeknijper.
  • Giet de melk door een zeefje bij de aardappelen en meng met een spatel.
  • Roer de geraspte kaas door de puree.
  • Kruid met peper, zout en verse nootmuskaat.
  • Schep de vlees/groentenmassa in een grote ovenschaal (of twee, als je eentje wilt invriezen).
  • De puree mag er bovenop.
  • Effen het oppervlak met een spatel en trek lijntjes in de puree met een vork.
  • Verdeel enkele klontjes boter over de puree en zet de schotel even onder de grill om te kleuren.

TIP:

Wil je de deze cottage pie later pas eten? Warm hem dan op in een oven van 180°C gedurende 35 - 45 min. Grill hem af op het moment zelf.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties