Bulghur met gerookte zalm

Foto Cathy Van de Moortele

Ik heb precies 17 min nodig om op mijn werk te geraken. Dat geeft me meestal wat extra tijd om al wat voorbereidingen te treffen voor het eten. Deze keer maakte ik mijn lunch al op voorhand klaar, zodat ik na het werk meteen aan tafel kon. Een gezonde bulghur salade met gerookte zalm! Geniet van jullie namiddag!

Wat hebben we nodig:

  • 70 gr bulghur (volkoren couscous)
  • 150 ml bouillon
  • 1/2 avocado, ontpit en geschild
  • 1 rode pompelmoes
  • 70 gr maïskorrels (de helft van een klein blikje)
  • 70 gr gerookte zalm
  • 1/2 klein sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • 6 blaadjes munt
  • peper van de molen
  • zout
  • sap van de grapefruit
  • 1 koffielepel vloeibare honing
  • 3 eetlepels olijfolie

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de bulghur in een pot en giet er de bouillon over. Breng aan de kook en laat de bulghur 10 min garen of tot de bouillon op is. Laat even afkoelen.
  • Schep de bulghur in een kom.
  • Snij de avocado in plakjes en schik ze in de kom naast de bulghur.
  • Snij boven en onderkant van de pompelmoes weg met een groot mes.
  • Zet de pompelmoes vlak neer en snij de schil weg, van boven naar beneden. Overlap telkens een beetje, zodat er geen wit meer aan de pompelmoes zit.
  • Met een scherp mesje snij je elk partje uit de pompelmoes. Zet je mes daarvoor tegen een membraan aan de rechterkant van het partje, snij naar beneden en "wip" het partje er uit. Ga zo door tot alle partjes verwijderd zijn. Nijp de resten van de pompelmoes uit boven een kommetje en bewaar dit sap voor de dressing.
  • Schik de pompelmoespartjes in de kom en leg er de maïskorrels naast.
  • Rol plakjes gerookte zalm op en leg ze in de kom. Verdeel de sjalotjes erover.
  • Snipper de muntblaadjes en strooi ze over de bulghur.
  • Kruid het geheel met peper en zout.
  • In een bokaaltje meng je het grapefruitsap met de honing en de olijfolie.
  • Kruid met peper en zout, zet het dekseltje op het bokaalje en schud goed. Kruid bij waar nodig.
  • Giet de dressing over de salade, meng en serveer.

TIP:

Maak gerust een dubbele portie. Bewaar deze salade tot 3 dagen afgesloten in de koelkast.



Reacties