Toast met mascarpone di bufala en geconfijte kerstomaatjes

Foto Cathy Van de Moortele

Het is de periode om eens tomaatjes te confijten. Kies hiervoor rijpe kerstomaatjes, al dan in verschillende kleuren (ik heb liefst rode tomaatjes om te confijten. Superlekker om zo te eten maar nog lekkerder op toast met mascarpone di bufala. Ik heb de tomaatjes op voorhand gehalveerd, omdat ik ze wou serveren op toast en dat gewoon makkelijker hapt.
Tomaatjes confijten doe je op lage temperatuur, in een flinke hoeveelheid olijfolie. De olijfolie schenk je over de tomaatjes in de bokalen waarin je ze schept.

Wat hebben we nodig:

  • 250 gr kerstomaatjes, gewassen en al dan niet gehalveerd
  • olijfolie
  • 1 teen knoflook, gepeld en geplet
  • enkele takjes thijm of rozemarijn
  • peper van de molen
  • zout
  • scheutje Xeresazijn (of andere lekkere azijn)
  • dikke snede brood
  • mascarpone di bufala
  • enkele blaadjes basilicum

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C en van zodra die temperatuur bereikt is, zet je hem op 130°C.
  • Leg de tomaatjes in een ovenschaal en giet er zoveel olijfolie bij tot ze voor de helft onderstaan.
  • Leg de knoflook en de kruiden tussen de tomaatjes en kruid met peper, zout en azijn.
  • Schuif de tomaatjes voor 1.5u in de oven.
  • Schep de tomaatjes over in steriele bokalen en giet er de olijfolie met de kruiden over.
  • Bewaar de tomaatjes in de koelkast.
  • Leg de grill aan.
  • Besprenkel het brood met olijfolie en grill het aan beide kanten.
  • Beleg het brood ruim met mascarpone di bufala. Met de bolle kant van een lepel, maak je wat rondingen in de mascarpone.
  • Schep naar believen geconfijte tomaatjes op de mascarpone en besprenkel met olijfolie van de tomaatjes.
  • Werk af met peper, zout en basilicum.

TIP:

Ik serveer deze tomaatjes ook graag bij pasta.

Reacties