Ijsbergsalade
Foto Cathy Van de Moortele |
In Amerika staat deze ijsbergsalade in menig restaurant op de kaart, vaak onder de noemer voorgerecht. Voor mij is dit echter een volwaardige maaltijdsalade en je hebt er ook echt wel mee gegeten. De crunchy ijsbergsla, het knapperige spek, de sappige kerstomaatjes en daarover een romige schimmelkaasdressing... hmhmhmhm... Ik heb er nog croûtons bij gedaan, gewoon omdat ik daar zin in had en ik altijd zelfgemaakte croûtons in mijn voorraadblik heb.
Meteen een recept voor 4 personen, wat denk je?
Wat hebben we nodig:
- 1 ijsbergsla, kraakvers
- zout
- 20 kerstomaatjes, in 4 gesneden
- 16 plakjes ontbijtspek
- 100 gr mayonaise
- 100 gr zure room (je kan ook volle, Griekse yoghurt gebruiken)
- 100 ml karnemelk
- peper van de molen
- 1 teentje knoflook, gepeld en geraspt
- een scheutje appelazijn
- 100 gr blauwe schimmelkaas (ik heb gekozen voor cambozola), korst verwijderd
- croûtons, vers gebakken van oude broodblokjes
- verse bieslook, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Zet 4 borden klaar.
- Verwijder de buitenste bladeren van de ijsbergsla als die er niet meer fris uitzien.
- Snij de ijsbergsla in twee, door de basis.
- Snij beide helften nog eens in twee.
- Verwijder de basis.
- Kruid de sla met zout en leg op elk bord 1/4 ijsbergsla.
- Kruid de tomaatjes met zout en laat ze even staan.
- Neem een grote antikleefpan en leg de plakjes spek naast elkaar in de koude pan. Je zal dit in meerdere keren moeten doen, of je moet een grote plancha hebben.
- Giet koud water over het spek tot het net onder staat.
- Zet de pan op het vuur en zet de warmte op medium hoog.
- Het vlees is sneller gaar dan het vetrandje, vandaar dat we water gebruiken. Op die manier zal het vet wegsmelten en het vlees niet verbranden. Eens het water verdampt is, zal het spek mooi bruin bakken.
- Laat het spek uitlekken op keukenpapier. Het zal nu extra knapperig worden.
- Doe de mayonaise, zure room, karnemelk, peper, zout, knoflook, appelazijn en de helft van de kaas in de keukenrobot en cutter glad.
- Doe de dressing in een flesje met brede hals (ik spaar mijn glazen slagroomflesjes hiervoor op).
- Snij de rest van de kaas in blokjes en voeg die toe aan de dressing.
- Verdeel de tomaatjes en croûtons over de 4 borden.
- Giet de dressing over de ijsbergsla en verkruimel het spek boven de dressing.
- Werk af met vers gesnipperde bieslook en een draai van de pepermolen.
TIP:
Hou je heel erg van blauwe schimmelkaas, kies dan zeker voor de pittige & zoutige Roquefort. Voor mezelf mag het iets milder, vandaar deze cambozola.
Snij de sla met mes en vork en zorg dat je van alles een hapje op je vork krijgt.
Reacties