Bulghur met mozzarella, tomaat en krokant spek

Foto Cathy Van de Moortele

De zomer is nog bijlange niet gedaan. Groeit de basilicum ook zo weelderig in jouw kruidentuin? Geniet van de zon, geniet van lichte gerechten in eigen tuin. Afgewerkt met een beetje krokant spek, is dit een heerlijke salade, waar je een paar dagen van kan genieten.

Wat hebben we nodig:

  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 300 gr kleurrijke kerstomaatjes, gehalveerd (in 4 als het grote zijn) of in plakjes gesneden
  • 150 gr mini mozzarella (1 zakje), uitgelekt
  • 1 kleine sjalot, gepeld en zeer fijn gesnipperd
  • 30 ml olijfolie
  • 15 ml appelazijn
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 teentje knoflook, gepeld en geraspt
  • 350 ml water met 1/2 bouillonblokje
  • 175 gr bulghur
  • enkele blaadjes basilicum, in reepjes gesneden

Hoe gaan we te werk:

  • Leg de spekplakjes naast elkaar in een koude, antikleefpan. Giet er net voldoende koud water bij tot het spek net onder staat.
  • Zet de pan nu pas op een medium hoog vuur en laat het spek garen. Het water verdampt, het vet smelt weg en eens het water weg is, heb je krokant spek over.
  • Laat het spek uitlekken op keukenpapier.
  • Meng de tomaten met de mozzarella, sjalot, olijfolie, appelazijn, peper, zout en knoflook.
  • Dek af en zet 30 min in de koelkast om te marineren.
  • Breng het water met het bouillonblokje aan de kook, voeg de granen toe, zet een deksel op de pot en laat de bulghur 10 min koken tot het water volledig opgenomen is.
  • Meng de afgekoelde bulghur met de reepjes basilicum onder de tomatensalade.
  • Verkruimel het spek boven de salade.

TIP:

Bulghur, de volkoren versie van couscous, is zo'n dankbaar graan: heel snel klaar, warm of koud te eten en licht.
Heb jij geen basilicum in je tuin maar wel veel munt? Go for it! Vervang de mozzarella dan misschien door fetablokjes, dat gaat zeer goed samen met munt.
Heb je een fijne rasp in huis? Gebruik die dan om je knoflook te raspen ipv een lookpers te gebruiken.
Ik vind het altijd leuk om gekleurde kerstomaatjes (langwerpig en rond) te gebruiken in salades en ze dan volgens soort in andere vormen te snijden: gehalveerd, in 4, in plakjes, ... zodat je verschillende vormpjes tomaat in je salade hebt.
De mini mozarella balletjes kan je ook vinden onder de naam bocconcini.


Reacties