Shakshuka met chipolata

Foto Cathy Van de Moortele

Je kent ze wel, de dunne worstjes waar kinderen zo dol op zijn? Haal ze eens in huis om je shakshuka mee te pimpen. Ik heb er ovenkoeken bij gebakken om alle saus mee op te deppen, maar het kan dus ook gewoon met pitabroodjes die je in de winkel koopt. Liever pittiger? Probeer dan eens de merguez worstjes.
Ik heb wat pikante Bomba Calabrese saus bij de tomaatjes gedaan ('Nduja zou ook leuk geweest zijn) voor wat extra pit, maar dat is compleet optioneel.

Wat hebben we nodig:

  • 1 eetlepel amandelstiften
  • olijfolie
  • 4 chipolata's
  • 1 kleine ui, gepeld en gesnipperd
  • 20 kerstomaatjes, gehalveerd (ik heb oranje tomaatjes gekozen)
  • snuifje zout
  • 1 koffielepel Bomba Calabrese of 'Nduja of tomatenpuree (optioneel)
  • 2 eieren
  • Griekse yoghurt
  • platte peterselie, gesnipperd
  • Aleppo peper (pul biber)
  • ovenkoeken of pitabroodjes

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een pan op het vuur en laat ze warm worden.
  • Rooster de amandelstiften goudbruin en zet ze apart in een kommetje.
  • Doe wat olijfolie in de pan en bak de chipolata's mooi bruin en gaar. Leg ze op een bordje.
  • Doe wat extra olijfolie in de pan en voeg de tomaatjes toe.
  • Laat de tomaatjes openbarsten. Voeg een scheutje water toe en laat de tomaatjes plat worden.
  • Kruid de tomaatjes met een snuifje zout.
  • Voeg de Bomba Calabrese toe en meng goed.
  • Leg de worstjes in de saus en warm ze op.
  • Maak twee holtes in de saus en breek er de eieren in.
  • Laat de eitjes garen op een medium vuur.
  • Werk af met een paar lepels Griekse yoghurt, peterselie, Aleppo peper en de amandelstiften.
  • Geef het brood er apart bij.

TIP:

Ik maak graag shakshuka wanneer mijn tomaten te rijp zijn om zo nog op te eten. Dan zijn ze ideaal voor saus.
De amandelstiften worden hier liever gebruikt dan de amandelschilfers, omdat ze knapperig zijn en meer beet hebben.

Reacties