Gebraden hoevekip

 

Foto Cathy Van de Moortele

Ik kon een prachtige hoevekip bemachtigen, van maar liefst 2.8 kg, die gevoed werd met gemengd graan in plaats van meel. Voldoende vlees dus voor meerdere bereidingen. Vandaag braden we de kip in de oven en morgen eten we de overgebleven kip met een romige saus. Je weet hoe lekker dat is!

Wat hebben we nodig:

  • 1 grote hoevekip
  • zout
  • peper
  • kipkruiden
  • 1 citroen, doormidden gesneden
  • verse kruiden (maak je keuze: dragon, thijm, rozemarijn, ...)
  • 2 uien, gepeld en gehalveerd
  • 1 volledige bol knoflook, van de buitenste laag ontdaan en doormidden gesneden zodat de tenen knoflook zichtbaar zijn
  • olijfolie

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Zet een braadslee klaar, met daarboven een rooster.
  • Dep de kip droog met keukenpapier.
  • Met een gevogelteschaar knip je de kip open. Snij hiervoor aan beide zijden van de ruggengraat, van de poep naar de nek toe.
  • Hou de ruggengraat bij.
  • Leg de opengesneden kip op je snijplank en druk ze plat met beide handen (dit noemen ze een spatchcock kip of een gevlinderde kip)
  • Wrijf de kip helemaal in met voldoende zout, peper en kipkruiden. 
  • In de braadslee leg je de twee citroenhelften, de verse kruiden, de gehalveerde uien, de halve bollen knoflook en de ruggengraat van de kip (vergeet niet deze ook te kruiden).
  • Leg het rooster op de braadslee.
  • Besprenkel de kip met olijfolie. Je hoeft niet te zuinig te zijn. Doe dit boven de braadslede, zodat het teveel aan olijfolie over de aromaten druppelt. Leg de kip op het rooster.
  • Schuif de braadslede in de oven.
  • Verlaag de temperatuur na 15 min naar 180°C en laat de kip mooi garen. Reken op 45 min per kg lichaamsgewicht.
  • Arroseer de kip regelmatig met de braadsappen. Dit gaat makkelijkst met een kookpipet (bedruiper).
  • De kip is gaar wanneer je de billen er zonder moeite af kan halen.
  • Laat de kip 10 min rusten onder folie en verdeel ze dan in stukken.
  • Duw de tenen knoflook uit de velletjes.
  • Doe de knoflook met de uien en de uitgeperste citroenen in een maatbeker en mix alles glad met wat water. Dit wordt de basis van de saus die we morgen met de rest van de kip zullen serveren. Zeef deze mix en hou de jus apart.

TIP:

Hou het karkas en de ruggengraat van de kip na het versnijden apart, om er later bouillon van te trekken. Bewaar ze in de diepvriezer.
Bekleed de braadslee met een dubbel vel aluminiumfolie met opstaande randen voor een makkelijke opkuis.

Reacties