Chunky Monkey bananenroomijs

Foto Cathy Van de Moortele

Kreeg je spontaan een grijns van oor tot oor bij het horen van dit roomijs? Ik kan het goed geloven: banaan, pecannoten, pindakaas én brownies. Vergeet niet om verse melk te halen bij de boer, want echt: je wilt toch dat het megalekker wordt?

Wat hebben we nodig:
  • 240 ml verse (of volle) melk
  • snuifje zout
  • 1 vanillestok, doorgesneden
  • 5 eierdooiers
  • 150 gr fijne griessuiker
  • 3 overrijpe bananen, gepeld (275 gr)
  • 1 eetlepel rum (optioneel)
  • 50 gr pecans, getoast in een droog pannetje en gebroken
  • 50 gr brownies, in kleine blokjes gesneden
  • 50 gr pindakaas
Hoe gaan we te werk:
  • Maak deze bereiding daags voordien zodat het een nachtje kan trekken in de koelkast.
  • Zet de melk op het vuur met het zout en de doorgesneden vanillestok en het uitgeschraapte merg. Breng hem net niet aan de kook.
  • Klop de eierdooiers met de suiker tot de suiker opgelost is.
  • Giet de hete melk straalsgewijs toe aan de eieren in de kom, terwijl je op lage snelheid verder mixt. De vanillestok heb je niet meer nodig.
  • Eens alle melk gemengd is met de eieren en de suiker, giet je alles terug in de pot en zet je die op een medium vuur.
  • Blijf mengen met een garde, zodat de eieren niet gaan stollen door de warmte. Zet het vuur niet te hoog.
  • Laat de crème anglaise langzaam indikken.
  • Mix de helft van deze bereiding met de in stukken gesneden bananen. Dit werkt het best in een blender of met een goeie staafmixer.
  • Voeg de rest van de crème anglaise alsook de rum toe, als je daarvan houdt.
  • Dek af en zet de bereiding een nachtje in de koelkast.
  • Zet de ijsmachine alvast aan, zodat ze al kan beginnen koelen.
  • Mix de bereiding nog eens met de staafmixer.
  • Giet de bereiding in de ijsmachine volgens de instructies van jouw machine.
  • Schep het ijs in een bakje en roer er de noten, de blokjes brownie en de pindakaas onder.
  • Zet het roomijs in de vriezer om helemaal op te stijven.
TIP:

Het toevoegen van een eetlepel alcohol zoals rum (of vodka) zorgt ervoor dat het ijs beter schepbaar blijft (alcohol bevriest niet). Liever geen alcohol? Laat het er dan uit.
Spoel de gebruikte vanillestok onder water, zodat er geen melkresten meer aan zitten. Laat hem goed drogen op keukenpapier. Voeg hem toe aan een potje suiker om zo je eigen vanillesuiker te maken. Je kan steeds opnieuw vanillestokken toevoegen, je vanillesuiker wordt er alleen maar beter van.
Heb je geen brownies? Neem dan een goeie fondant chocolade en hak er stukjes af met een scherp mes.

Reacties