Lauwwarme aardappelsalade met boontjes en pancetta

Foto Cathy Van de Moortele

Aardappelsalade hoeft niet altijd met mayonaise gemaakt te worden. Deze aardappelsalade wordt aangemaakt met olijfolie, graanmosterd en witte wijnazijn en lauwwarm geserveerd. De sperzieboontjes zijn super op dit moment, kies zeker voor dunne exemplaren. Snij ze in 2 of 3 naargelang hun lengte en kook ze beetgaar. De pancetta maak ik heel krokant en die strooi ik achteraf, met de peterselie, over de salade. Heerlijk!

Wat hebben we nodig:

  • 1 verpakking (120 gr) pancetta par carbonara
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 koffielepel graanmosterd
  • peper van de molen
  • Maldon zoutvlokjes
  • 250 gr krieltjes, gewassen
  • 100 gr sperzieboontjes, schoongemaakt en in stukken gesneden
  • 1/2 rode ui, gepeld en in fijne reepjes gesneden
  • platte peterselie, fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Neem een pan en strooi er de pancetta in. Giet er net voldoende water bij, tot het spek net niet onder staat. Zet de pan op een medium hoog vuur.
  • Het water zal niet alleen helpen om alle stukjes pancetta van elkaar los te maken, maar zal er ook voor zorgen dat het spek niet verbrandt. Het vlezige deel van het spek is namelijk veel sneller gaar dan het spekvet. Bij deze methode krijg je krokant spek eens het water verdampt is.
  • Laat het spek garen tot het water verdampt is. Schep dan goed om en laat nog even verder garen tot het spek zijn vet vrijgeeft en mooi gekleurd is. Giet de pancetta door een metalen zeefje boven een hittebestendig kommetje. Laat het spek uitlekken.
  • In een kom klop je de olijfolie los met de wijnazijn en de graanmosterd. Kruid met peper en zout. Zet de kom nog even aan de kant.
  • Stoom de krieltjes gaar boven een bodem water. Laat ze even afkoelen en halveer ze dan.
  • Stoom nu de boontjes gaar in enkele minuutjes. Ze moeten nog een beetje knapperig en mooi groen zijn.
  • Doe de krieltjes met de boontjes in de kom met de dressing en meng goed door elkaar.
  • Strooi 3/4 van de pancetta, de reepjes ui en de gesnipperde peterselie boven de salade. Schep nogmaals goed door.
  • Werk af met de rest van de pancetta.

TIP:

Bij de boontjes snij je enkel de kant af die aan de struik vast zat. Het kleine staartje ziet er niet alleen leuk uit, het is ook gewoon perfect eetbaar.
Je kan er ook voor kiezen om de aardappeltjes na het halveren nog even kort bruin te bakken op de kruimzijde. Het spekvet is hier ideaal voor! Of je bewaart het spekvet in een schoon bokaaltje voor een andere bereiding.

Reacties