Obi non brood uit Oezbekistan

Foto Cathy Van de Moortele

Enkele weken terug kocht ik op Etsy een broodstempel, gemaakt van walnotenhout en heel fijne naalden in een patroon. Er zat ook een ronde stamper bij, om de binnenkant van het brood plat te drukken alvorens de stempel erin te drukken. De bedoeling van het stempelen van het brood, is omdat de binnenkant van het brood niet hoort te rijzen en de randen wel. Superleuk om te doen en wat een mooi resultaat!
Dit brood is het lekkerst wanneer het nog een beetje warm is van de oven. Moest je smout in huis hebben, smeer de randen van het brood dan even in met wat smout wanneer het net uit de oven komt.
De traditie wil, dat het brood niet gesneden, maar gebroken wordt met de hand.

Wat hebben we nodig:

  • 300 ml melk
  • 60 ml water
  • 30 gr boter
  • 60 gr Griekse volle yoghurt (je kan ook zure room gebruiken)
  • 7 gr suiker
  • 21 gr verse gist 
  • 560 gr witte broodbloem
  • 7 gr zout
  • 1 ei
  • scheutje melk
  • sesamzaadjes, getoast in een droog pannetje of nigelle zaadjes

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de melk met het water en de boter in een steelpannetje en laat alles zachtjes opwarmen tot de boter net gesmolten is.
  • Doe dit lauwwarme mengsel in de kom van de Kenwood en voeg de yoghurt, de suiker en de gist toe.
  • Roer alles door elkaar met een garde.
  • Voeg de bloem met het zout geleidelijk aan toe tijdens het mengen. 
  • Leg het deeg in een grote, lichtjes ingevette kom en dek af (deksel of handdoek).
  • Laat het deeg 1u30 rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke porties en laat die 10 min rusten op een lichtjes bebloemd werkblad, onder een handdoek.
  • Plat de porties af tot cirkels. Met de ronde stamper druk je het midden van het deeg plat, terwijl je opstaande randen overhoudt.
  • Leg de broden op bakpapier op bakplaten. 
  • Bestuif het midden van het brood lichtjes met wat bloem.
  • Druk de stempel er op meerdere plaatsen in, om te voorkomen dat de binnenkant van het brood gaat rijzen.
  • Dek opnieuw af en laat 30 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 185°C.
  • Stempel de broden een tweede keer.
  • Klop het ei los met de melk en doreer de broden met een kwastje.
  • Strooi de zaadjes over de randen.
  • Bak de broden 30 min of tot ze goudbruin zijn en hol klinken.
  • Laat de broden afkoelen op roosters.

TIP:

Heb je geen broodstempel? Maak dan kleine gaatjes of motieven in de binnenkant van de broden met bv een fonduevorkje of een gewone vork.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties