Roomijs vanille met peperkoek

Foto Cathy Van de Moortele

Lekker Belgisch, dit vanilleroomijs met peperkoek. Er zijn zoveel lekkere dingen om je roomijs mee te pimpen en dit is er eentje van. Stukjes peperkoek die je in de laatste 5 minuten toevoegt aan je vanilleroomijs. Maak de bereiding daags voordien en laat ze een nachtje in de koeling staan voor extra smaak. En vergeet niet om verse melk te halen bij de boer. Want dat proef je!

Wat hebben we nodig:

  • 2 eierdooiers
  • 140 gr fijne griessuiker
  • 10 gr maïzena
  • 360 ml verse (of volle) melk van de boer
  • 1 koffielepel vanillepasta
  • 360 ml slagroom
  • 60 gr peperkoek, in blokjes gesneden (en extra voor de afwerking)

Hoe gaan we te werk:

  • Klop de eierdooiers met de helft van de suiker tot de suiker opgelost is.
  • Voeg de maïzena toe aan de rest van de suiker en meng goed.
  • Voeg de mix maïzena/suiker toe aan de eierdooiers en klop verder tot alles goed gemengd is.
  • Zet de melk op het vuur met de vanillepasta. Breng hem net niet aan de kook.
  • Giet de hete melk straalsgewijs toe aan de eieren in de kom, terwijl je op lage snelheid verder mixt.
  • Eens alle melk gemengd is met de eieren en de suiker, giet je alles terug in de pot en zet je die op een medium vuur.
  • Blijf mengen met een garde, zodat de eieren niet gaan stollen door de warmte. Zet het vuur niet te hoog.
  • Laat de crème anglaise langzaam indikken.
  • Zet de pot van het vuur en meng er de room onder.
  • Laat alles afkoelen tot op kamertemperatuur.
  • Dek af en zet de bereiding een nachtje in de koelkast.
  • Zet de ijsmachine alvast aan (10 min op voorhand), zodat ze heel koud is tegen dat je het ijs wilt maken.
  • Roer de bereiding nog even door en giet ze daarna in de draaiende ijsmachine.
  • Net voor het ijs bijna klaar is, strooi je de blokjes peperkoek bij het ijs.
  • Schep het ijs uit de kom en in diepvriesdozen. Strooi nog extra peperkoekblokjes over het ijs.

TIP:

Je kan het ijs ook meteen als soft serve serveren.
In de vriezer wordt het ijs harder en steviger.

Reacties