Manti uit Armenië

Foto Cathy Van de Moortele

Ik ben vroeger opgestaan om de hittegolf (er werd 40°C voorspeld in het binnenland) voor te zijn en alvast het eten klaar te maken. We eten Armeense manti: pasta gevuld met gehakt en geserveerd met tomatensaus en een yoghurtsausje met knoflook. Ik ging te rade bij de Armeense Heghineh, die op YouTube mooi uitlegt hoe je deze lekkernij kan maken. Net als Heghineh maakte ik deze keer de manti met wontonvelletjes uit de vriezer. Supermakkelijk en ze zijn gelijk ook allemaal even groot. De echte Armeense manti zijn stukken kleiner (het formaat is 1/4 van wat je hier nu ziet) en die zal ik eens maken met vers pastadeeg in de nabije toekomst. Maar voor nu: geniet van deze versie.

Wat hebben we nodig:

  • 250 gr rundergehakt
  • 200 gr kalfsgehakt
  • 1 kleine ui, gepeld
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • platte peterselie
  • water
  • snuif komijn
  • peper van de molen
  • zout
  • enkele chilivlokjes als je graag pit wilt
  • 200 gr wontonvelletjes, ontdooid (1 verpakking)
  • 100 ml passata van tomaat
  • scheut olijfolie
  • 100 ml yoghurt
  • 1/2 teentje knoflook
  • Aleppo peper

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Zet een grote, ronde ovenschaal klaar. Ik heb mijn Le Creuset tarte tatin pan gebruikt.
  • Vet de ovenschaal in met bakspray en kwast er daarna nog wat olijfolie in.
  • Meng de twee soorten vlees met elkaar.
  • Mix de ui met de knoflook, peterselie en een scheutje water tot een dikke, gladde massa.
  • Voeg de gemixte ui toe aan het vlees.
  • Kruid met komijn, peper, zout en chili.
  • Het gehakt moet lekker smeuïg zijn, niet zo vast als voor een gehaktbroodje.
  • Open het pakje wontonvelletjes en werk snel. Zet een kommetje koud water klaar.
  • Leg een wontonvelletje voor je en met je wijsvinger maak je de randjes vochtig met wat koud water.
  • Schep een lepel gehaktvulling in het midden.
  • Vouw de onderkant over het gehakt en druk aan.
  • Zet het pakketje rechtop en duw de zijkanten nog eens goed aan, zodat het gehakt een beetje boven komt piepen.
  • Zet de manti in het midden van de schaal. Ga zo door tot alle wontonvelletjes opgebruikt zijn. Schik de manti in een mooi patroon.
  • Schuif de schotel in de oven voor 20 - 25 min of tot ze bovenaan knapperig zijn.
  • Ondertussen verhit je wat water op het vuur tot het kookt.
  • Giet kokend water tot halverwege de manti en schuif ze terug in de oven voor nog 15 min. Dit zal de onderkanten van de manti garen, terwijl de bovenkant knapperig blijft.
  • Verdun de passata met wat water. Voeg een scheut olijfolie toe en kruid met peper, zout, komijn, paprikapoeder.
  • Verdun de yoghurt met wat water en rasp er de knoflook boven. Meng goed.
  • Giet de tomatensaus over de manti en werk af met de yoghurt.
  • Werk af met peterselie, olijfolie en Aleppo peper.

TIP:

Kies het gehakt dat jij lekker vindt, dat kan varkensgehakt zijn of lamsgehakt of wat jij verkiest.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties