Chocolade bananenbrood met walnoten

Foto Cathy Van de Moortele

Ik had al 2x bananen gekocht met het doel bananenbrood en bananenroomijs te maken, maar ze kregen niet de tijd om overrijp te worden. Nu met dit warme weer en 2 trossen ipv 1, heb ik mijn doel gehaald: heerlijk zoete bananen, die bijna vloeibaar uit de schil komen. Deze overrijpe bananen maken de cake zoet en smeuïg en in combinatie met chocolade en noten kan ik daar geen enkel bezwaar tegen inbrengen. 
Laat de cake volledig afkoelen voor je hem aansnijdt.

Wat hebben we nodig:

  • 2 grote, overrijpe bananen (hoe donkerder, hoe beter)
  • 180 gr fijne griessuiker
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 1 koffielepel vanillepasta
  • 1 koffielepel witte azijn
  • 260 gr patisseriebloem
  • 45 gr pure cacao 
  • 5 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 120 ml water
  • 40 gr walnotenstukjes
  • 20 gr chocolate chunks of chocolate chips (geen callets)

Hoe gaan we te werk:

  • Neem een grote, lange cakevorm en vet hem in. Neem een vel bakpapier, verfrommel het en maak het nat onder de kraan. Wring het papier uit, bekleed er de vorm mee en vet ook de binnenkant in.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Met een staafmixer mix je de bananen glad met de suiker.
  • In de kom van de Kenwood meng je dit bananenmengsel met de olie, vanille en azijn. Gebruik hiervoor de draadklopper.
  • Zeef de bloem met de cacao, het bakpoeder en het zout boven de natte ingrediënten en meng kort.
  • Voeg het water geleidelijk aan toe terwijl je verder mixt op lage snelheid tot het water is opgenomen.
  • Klop de noten kort door het dikke beslag.
  • Giet het beslag in de vorm en egaliseer de bovenkant.
  • Duw de chocolate chunks in de bovenste laag.
  • Bak de cake 40 - 50 min of tot een satéstokje er droog uit komt.
  • Laat de cake in de vorm 10 min afkoelen op een rooster en haal hem daarna uit de vorm.
  • Laat de cake volledig afkoelen op het rooster voor je hem aansnijdt.

TIP:

Je kan deze cake perfect invriezen in plakken. Leg er een boterpapiertje tussen.
Serveer dit chocolade bananenbrood met een bolletje roomijs en/of verse slagroom.

Reacties