Roomijs van kersen

Foto Cathy Van de Moortele

 Heb je ook al je dosis kersen gegeten dit jaar? Ze zijn weer heerlijk! Wie geluk heeft om een kerselaar in de tuin te hebben, ik benijd je. Onze buurman heeft een heel groot exemplaar zelfs en soms, heel soms, krijgen we ook een portie kersen. Ik hou van dit zoete, sappige, donker gekleurde fruit. Je zal heel erg blij zijn met dit recept, ik kan het je garanderen. De zomer is er!
Koop jij wel eens verse melk van bij de boer? Wij wel dus! Zeker voor rijstpap en roomijs of andere desserts. We hebben een boerderijwinkel net om de hoek en ik geniet telkens weer van hun lekkere producten. Oja, de winkel is recent groter gemaakt en zo kunnen ze nog een ruimer assortiment aan lekkernijen aanbieden. Geen zin om zelf ijsjes te maken? Sarah van Van Eigen Kweek in Kaprijke maakt zelf ijs met producten van hun boerderij!

Wat hebben we nodig:

  • 300 gr donkere kersen, gewassen
  • 50 gr fijne griessuiker
  • 60 ml water
  • 475 ml verse (of volle) melk van de boer
  • 235 ml slagroom
  • 200 gr fijne griessuiker
  • 45 gr maïzena
  • snuifje zout

Hoe gaan we te werk:

  • Verwijder de steeltjes en de pitten van de kersen.
  • Halveer de kersen en doe ze in een pot met de 50 gr suiker en het water.
  • Laat de kersen zacht worden op een medium vuur. Op de bodem van de pot zal je een soort kersensiroop krijgen. Die zal helpen om het ijs een roze kleur te geven. Roer goed met een houten lepel, zodat de suiker niet verbrandt. Gebruik een aardappelstamper om de kersen te pletten.
  • Laat de zacht geworden kersen en de siroop, compleet afkoelen en zet ze daarna in de koelkast tot gebruik (mag gerust een dag op voorhand).
  • Doe de melk met de slagroom in een pot en warm die op.
  • Zorg dat je onder het kookpunt blijft.
  • Meng de 200 gr suiker met de maïzena en een snuifje zout. Gebruik hiervoor een garde.
  • Voeg deze droge mengeling geleidelijk aan toe aan de warme melk/room en blijf goed kloppen met de garde.
  • Het mengsel zal stilletjes aan indikken. Van zodra je ziet dat het mengsel dikker wordt, zet je de pot van het vuur.
  • Laat deze bereiding ook compleet afkoelen, liefst een nachtje in de koelkast, net als de kersen.
  • Zet je ijsmachine 10 min op voorhand aan, zodat ze al goed koud is tegen dat je begint aan je ijs.
  • Giet de bereiding in je ijsmachine, samen met de siroop van de kersen en laat de machine haar werk doen.
  • Zo'n 5 min voor het einde, doe je de kersen bij het ijs.
  • Serveer het ijs meteen als soft serve of schep het in een diepvriesdoos voor later.

TIP:

Maak gerust extra warme kersen om te serveren bij het ijs.
Heb je niet graag stukjes fruit in je roomijs? Mix de kersen dan glad voor je ze toevoegt.

Reacties