Focaccia in de Emile Henry focaccia pan

Foto Cathy Van de Moortele

Wat een prachtige pan weer! Ik werd gewezen op deze nieuwste Emile Henry creatie en ik moest hem meteen in huis halen: de Emile Henry focaccia pan! Ik ben dol op Emile Henry en heb al een hele collectie van hun producten in de kast. Ik hou van de kleur, van het materiaal, van de veelzijdigheid en van de kwaliteit. Het kon dus ook niet anders, dat ik dit stuk moest hebben....

Wat hebben we nodig:

  • 310 ml water
  • 12 gr verse gist
  • 400 gr witte broodbloem
  • 5 gr zout
  • olijfolie
  • 50 ml water
  • 7 gr zout
  • 50 ml olijfolie
  • gedroogde oregano
  • 3 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 5 zwarte, ontpitte olijven
  • 3 tenen geconfijte knoflook
  • extra olijfolie
  • Maldon zoutvlokjes

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Roer de gist los en los hem op.
  • Voeg de witte bloem en het zout toe.
  • Meng alles goed door elkaar met de K-klopper op lage snelheid.
  • Vet een kom in met olijfolie, leg het deeg er in (het deeg is nog redelijk slap, niet zoals gewoon brooddeeg dat je kan kneden) en dek af met een deksel. Voeg geen extra bloem toe aan het recept!
  • Laat het deeg 30 min rusten.
  • Besprenkel de vorm rijkelijk met olijfolie en vergeet niet om ook de zijkanten in te vetten.
  • Draai de kom om boven de vorm en laat het deeg erin vallen.
  • Vet je handen in met olijfolie en duw het deeg uit tot in de hoeken van de vorm.
  • Dek af met plastiek en laat het deeg opnieuw 30 min rusten.
  • Vet je vingers in met olijfolie en duw overal putjes in het deeg.
  • Meng het water met het zout en de olijfolie en giet deze mengeling gelijkmatig over het deeg.
  • Kruid met oregano.
  • Verdeel de tomaatjes, olijven en knoflook over het deeg en druk alles er een beetje in.
  • Dek af met het plastiek en laat de focaccia nu rustig een uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 210°C.
  • Verwijder het plastiek en schuif de pan in de oven.
  • Bak de focaccia 15 - 20 min of tot hij mooi gekleurd is.
  • Haal de focaccia uit de oven, besprenkel met wat extra olijfolie en strooi er wat Maldon zoutvlokjes over.
  • Laat de focaccia in de vorm afkoelen.

TIP:

Je mag met een mes de focaccia in de vorm aansnijden, gezien het een keramische vorm is.
Serveer dit brood in de vorm zelf, op tafel.
Wil je liever rozemarijn in je focaccia? Meng die dan eerst met wat olijfolie vooraleer je die op het brood legt, zodat de rozemarijn niet verbrandt.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties