Boontjes met Apetina kaas

Foto Cathy Van de Moortele

Ben jij ook zo dol op sperziebonen? Dan heb je geluk, want ze zijn nu op hun best. Kies je boontjes zelf uit en ga voor de dunne, jonge exemplaren. Je hoeft enkel het stukje af te breken dat vast zit aan de struik, het kleine staartje aan de andere kant is perfect eetbaar. Ik vind het wel leuk als de boontjes niet doorgesneden zijn, maar gewoon hun volle lengte mogen houden. Boontjes hoeven niet lang te garen, anders worden ze flets van kleur en draderig. Ik vind 3 - 4 min kooktijd perfect!Door de boontjes in de pan te garen, geef je ze extra smaak. En wat dacht je ervan, om ze af te werken met Apetina kaasblokjes? Deze kruimelige witte kaas lijkt heel erg op feta, alleen wordt hij niet gemaakt van geitenmelk en heeft hij een milde, romige smaak. 

Wat hebben we nodig:

  • 300 gr sperzieboontjes, gewassen
  • olijfolie
  • Aleppo peper (pul biber) of enkel chilivlokjes
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • enkel Maldon zoutvlokjes
  • 50 ml water
  • 75 gr Apetina witte kaas

Hoe gaan we te werk:

  • Breek de stukjes van de bonen die vastzaten aan de struik. Je kan dit met de hand doen of met het mes.
  • Neem een brede pan en laat hier wat olijfolie in opwarmen.
  • Strooi de Aleppo peper in de pan en laat de olijfolie de peper opnemen.
  • Leg de boontjes in de pan en meng af en toe. Gebruik hiervoor een keukentang, zodat je ze kan omscheppen. De boontjes mogen hier en daar wat kleur krijgen, maar ze mogen niet bakken.
  • Pers de knoflook boven de boontjes en kruid met de zoutvlokjes. Schep om tot de knoflook geurig begint te worden.
  • Blus met een beetje water en zet een deksel op de pan.
  • Stoom de boontjes 2 min of tot ze al dente zijn.
  • Verkruimel de kaas boven de boontjes en schep om.
TIP:

Aleppo peper (pul biber) koop ik bij de Turkse supermarkt. Milder dan chilivlokjes, mooi van kleur en een echte smaakmaker die ik heel vaak gebruik.

Reacties