Zalm met champignons en spinazie

Foto Cathy Van de Moortele

We halen toch zeker 1x per week vis in huis. Als ik de kans krijg om naar de markt te gaan, dan ben ik verloren en kom ik naar huis met grotere hoeveelheden vis (en ideetjes voor recepten). 
Vandaag gaan we voor dit eenpansgerecht van zalmfilets met champignons en spinazie. Serveer er een fijne aardappelmousseline of pasta bij, wat je maar lekker vindt.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 2 zalmfilets, drooggedept met keukenpapier
  • peper van de molen
  • Maldon zoutvlokjes
  • 1 grote teen knoflook, gepeld en gesnipperd
  • 1 kleine ui, gepeld en gesnipperd
  • 150 gr champignons, schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • 50 ml droge, witte wijn
  • sap van 1/2 citroen
  • 200 gr jonge spinazie, schoongemaakt en uitgelekt
  • 150 ml room
  • chilivlokjes naar smaak
  • enkele plakjes citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een antikleefpan.
  • Kruid de zalmfilets aan beide zijden met peper en zout.
  • Leg de zalmfilets met de mooiste kant in de olie en laat ze op een medium hoog vuur mooi korsten.
  • Draai de zalmfilets op de andere kant en laat ook die kant mooi kleuren.
  • Vergeet niet om ook de zijkanten te kleuren.
  • Hou de zalm warm onder folie op een bordje.
  • Fruit de knoflook en uien aan in de resterende olie op een medium vuur tot ze wat zachter zijn. Laat ze niet kleuren.
  • Doe de champignons in de pan en kruid met peper en zout. Schep goed om en laat ze even mee bakken.
  • Blus met witte wijn. Laat die praktisch uitkoken.
  • Verfris de champignons met het citroensap en voeg de spinazie in 2x toe.
  • Van zodra de spinazie geslonken is en het vocht bijna verdampt, mag de room erbij.
  • Warm nog eens goed door.
  • Leg de zalmfilets weer in de pan, met de mooiste kant naar boven. Ze mogen nu nog kort verder garen.
  • Kruid af met chilivlokjes.
  • Leg enkele plakjes citroen in de pan en serveer.

TIP:

De hoeveelheid spinazie ziet er veel uit, maar eens geslonken, is dat al een heel stuk minder. Is je spinazie groter, dan verwijder je de best ook de hardere steeltjes.
Je kan ook crème fraîche of Griekse, volle yoghurt gebruiken ipv room.
Heb je zalmfilets met vel gekocht? Bak dan eerst de kant zonder vel (de bovenkant) en daarna pas de onderkant.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties