Vidée
Foto Cathy Van de Moortele |
Je kent het wel, het bladerdeegbakje, de vidée. Je kan ze voorverpakt kopen in zowat elke supermarkt en er zijn ook bakkers die voor jou bladerdeegbakjes maken. Maar heb je thuis al eens zelf zo'n vidéetje gemaakt? Helemaal niet zo moeilijk! Zorg dat je bladerdeeg met echte boter in huis haalt, voor het beste resultaat. En geef toe: hoe fantastisch ziet dit er uit?
Wat hebben we nodig:
- bladerdeeg
- 1 ei, gemixt met de staafmixer
- snuifje zout
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 200°C en zet een bakplaat klaar.
- Voor twee bladerdeegbakjes, heb je 8 cirkels bladerdeeg van 7cm doorsnede nodig.
- Uit 6 van die cirkels van 7cm, duw je nog eens cirkels van 5cm doorsnede.
- Prik de bodems (de gesloten cirkels) in met een vork.
- Leg de bodems op de bakplaat op bakpapier.
- Strijk de bodems in met de gemixte eierdooier.
- Leg op de bodems een ring bladerdeeg en strijk die ook weer in met ei.
- Maak zo verder laagjes tot de ringen bladerdeeg op zijn.
- Strijk ook de bovenkant in met ei.
- Bak de bladerdeegbakjes 20 - 25 min in de oven.
- De rondjes die je over had, kan je de laatste 10 min bij de bladerdeegbakjes leggen (strijk ze ook in met ei).
- Laat je gasten zelf hun bladerdeegbakje vullen.
TIP:
Je kan niet alleen vol-au-vent serveren in zo'n bladerdeegbakje. Je kan er ook een visvidée van maken of een groentenvidée.
Bladerdeeg verliest zijn kracht wanneer je het kneedt. Leg resten bladerdeeg op elkaar en rol het weer uit met een deegrol.
Je vindt veel bladerdeeg die gemaakt is met margarine maar dat is niet het bladerdeeg dat je wilt voor een krokante vidée met veel laagjes. Ga voor het betere merk en kies voor bladerdeeg gemaakt met echte boter. Ik koop mijn bladerdeeg diepgevroren bij de zaak waar ik ook mijn broodbloem haal. Dan ben ik zeker van goeie resultaten. Bladerdeeg uit de supermarkt geeft vaak niet het gewenste laagjeseffect.
Reacties