Gyoza met lamsgehakt en shii-take

Foto Cathy Van de Moortele

Ik geef het toe, het vraagt wat werk en behendigheid om zelf gyoza te maken, maar je hebt er dan zoveel deugd van. Om te zien hoe krokant ze uit de pan komen...mmm.... heerlijk!
Als foodblogger gebeurt het wel eens dat het avondmaal om 14u30 al begint. Dat was vandaag niet anders. Mijn man vroeg of we ergens koffie met een taartje gingen halen? Eeeuhh...; ik heb net mijn dessert op: een bord gyoza. 

Wat hebben we nodig:

  • 250 gr lamsgehakt
  • 1 ei
  • 6 shii-take, heel fijngesnipperd
  • 100 gr Chinese kool, fijngesnipperd
  • enkele chilivlokjes
  • 1/2 bundeltje bieslook, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geperst
  • een stukje gember, geraspt
  • een handjevol verse koriander (met steeltjes), fijngesnipperd
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 koffielepels rijstazijn
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 pakje ronde gyoza velletjes (diepvries in de Aziatische zaak), ontdooid en koel gehouden in de verpakking
  • (rijst)olie
  • geroosterde sesamolie
  • enkele pijpajuintjes, schoongemaakt en fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Kneed het gehakt kort met het ei.
  • Voeg de shii-take, Chinese kool, chili, bieslook, knoflook, gember, koriander, sojasaus en rijstazijn toe.
  • Meng kort door elkaar.
  • Als de vulling redelijk nat is, voeg je één of twee eetlepels maïzena toe. Is de vulling niet te nat, laat de maïzena dan weg.
  • Neem een stapeltje gyozavelletjes en dek ze af met een vochtige doek, zodat ze niet uitdrogen.
  • Zet een kommetje met koud water en een dienblad met bakpapier klaar.
  • Neem een gyozavelletje en maak de randjes vochtig met wat koud water.
  • Schep een klein lepeltje vulling in het midden en vouw de gyoza dicht. Je kan de gyoza ook plooitjes geven, zoals ik gedaan heb. Hoe dat moet, kan je bekijken op YouTube. Vind je de plooitjes te moeilijk, dan vouw je ze gewoon dicht tot halve cirkels. 
  • Neem de gevormde gyoza vast aan de bovenkant en zet hem op het dienblad, zodat de onderkant plat is. Leg hem niet op zijn zijkant. Het is de bedoeling dat je straks de onderkant krokant bakt.
  • Ga zo door tot de vulling op is.
  • Zet een antikleefpan op het vuur en doe er een eetlepel (rijst)olie in.
  • Zet de gyoza op hun buikjes in een cirkel in de pan. Ze mogen elkaar niet raken.
  • Bak de gyoza tot de buikjes een mooi korstje hebben.
  • Giet nu koud water in de pan tot halverwege de gyoza en zet er onmiddellijk een deksel op.
  • Laat de gyoza stomen tot het water verdampt is.
  • Haal het deksel weg en laat de gyoza nog 2 min verder bakken.
  • Besprenkel met wat sesamolie.
  • Strooi de pijpajuintjes over de gyoza en serveer met je favoriete dipsausje.

TIP:

Je kan de gyoza invriezen op het bakpapier. Zorg dat ze elkaar niet raken. Eens bevroren kan je ze in een diepvrieszakje stoppen. Gebruik ze binnen de maand. Laat ze ontdooien in de koelkast.
Gebruik gerust het gehakt dat jij liefst hebt: kip, varkensgehakt, ...

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties