Broccolipuree met kipnuggets

Foto Cathy Van de Moortele

Kinderen zijn dol op nuggets, hoe kan het ook anders? Heb je ze al eens zelf gemaakt? Nog eens zo lekker en je bent er zeker van, dat er enkel kipfilet in zit. 
Samen met broccolipuree, maak je hier een heerlijke (kinder)maaltijd van.

Wat hebben we nodig:

  • 1 broccoli, schoongemaakt en in roosjes verdeeld
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 500 gr kruimige aardappelen, geschild en in stukken gesneden
  • 50 - 75 ml melk, warm
  • peper van de molen
  • zout
  • nootmuskaat
  • 1 kipfilet, schoongemaakt en in hapklare stukken gesneden
  • bloem
  • 2 eieren, gemixt met de staafmixer
  • panko (Japans broodkruim)
  • olie voor warme bereidingen

Hoe gaan we te werk:

  • Stoom de broccoli tot hij heel gaar is. Breng hem over in een kom en laat er de boter op smelten.
  • Stoom ook de aardappelstukken heel gaar, niemand houdt van puree waar nog stukjes aardappel in zitten.
  • Duw de aardappelen door een pureeknijper of passe-vite, boven de broccoli.
  • Giet de melk geleidelijk aan bij de puree en roer om tot de puree de gewenste consistentie heeft
  • Kruid flink met peper, zout en verse nootmuskaat.
  • Doe wat bloem in een ziploc zakje. Stop de blokjes kip in het zakje en schud goed, zodat alle stukjes kip een fijn laagje bloem krijgen.
  • Haal de bebloemde kip nu door het ei en daarna door de panko.
  • Giet een flinke laag olie in een brede pan en warm die goed op. De kippenstukjes mogen de bodem van de pan niet raken: zo loop je minst risico dat de panko verbrandt.
  • Bak de kippenstukjes goudbruin in de olie.
  • Laat de kip uitlekken op een rooster die je boven een bakplaatje zet.
  • Serveer de nuggets met de broccolipuree.

TIP:

Vers geraspte nootmuskaat is zoveel lekkerder dan het gemalen poeder.
Was eventueel bloed op de kipfilet weg onder koud, stromend water en haal ook de spierwitte taaie pees uit de filet. Dat doe je best door de pees vast te nemen met een stukje keukenpapier (dat maakt het minder glibberig) en daaronder de pees tussen de tanden van een vork te trekken. In één keer trek je de hele pees uit de kipfilet.
Door de eieren te mixen met een staafmixer ipv ze gewoon te kloppen met een garde, zal je geen lopend ei hebben dat voor druipers zorgt.

Reacties