Italiaanse groentesoep met balletjes en andijvie

Foto Cathy Van de Moortele

De Italianen kennen deze soep als minestra maritata, wat destijds verkeerdelijk vertaald werd naar Italian wedding soup. Deze soep werd helemaal niet geserveerd op huwelijksfeesten, maar slaat eigenlijk op hoe goed de groenten samengaan met het vlees: een huwelijk van deze twee dus en niet het huwelijk tussen twee mensen. 
Ik had nog een hele zak kippenvleugels en in mijn vriezer zitten altijd herbruikbare siliconezakken met groentenafval voor dit doel: bouillon! In de voormiddag had ik tijd om de verse kippenbouillon te maken en die geeft superveel smaak aan deze Italiaanse groentesoep met balletjes.
Probeer je balletjes te maken met kalfsvlees en werk de soep af met pecorino. Heerlijk!

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 200 gr ui, gepeld en in blokjes gesneden
  • 180 gr wortel, geschraapt en in blokjes gesneden
  • 130 gr selder, schoongemaakt en in blokjes gesneden
  • zout
  • peper van de molen
  • kippenbouillon
  • platte peterselie, gesnipperd
  • 120 gr kalfsgehakt
  • 1 eierdooier
  • 15 gr paneermeel
  • 5 gr pecorino, vers geraspt
  • 4 blaadjes verse platte peterselie, zeer fijn gesnipperd
  • 50 gr kleine ditalini pasta
  • 100 gr andijvie, gewassen en versneden

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een grote pot, type Le Creuset, op het vuur en laat die warm worden.
  • Voeg een scheut olijfolie toe en laat die opwarmen op medium warmte.
  • Fruit de ui, wortel en selder glazig. Neem daar je tijd voor. De groenten moeten wat zachter worden maar mogen niet kleuren.
  • Kruid met zout en peper van de molen. Het zout helpt om de groenten hun vocht te laten afgeven.
  • Blus de soep met de kippenbouillon.
  • Breng de soep aan de kook en laat ze daarna 15 zachtjes sudderen onder deksel, zodat de groentjes gaar worden. Strooi de peterselie in de soep.
  • Ondertussen meng je het gehakt met de eierdooier, het paneermeel, de pecorino, peterselie, peper en zout.
  • Draai zeer kleine balletjes van deze vulling en leg ze op een bordje.
  • Voeg de balletjes toe aan de soep en laat ze op medium vuur zachtjes garen.
  • De balletjes zijn klaar wanneer ze bovendrijven.
  • Kook de pasta gaar in gezouten water.
  • Verdeel de versneden andijvie over de soep, meng ze onder en laat de soep nog 2 min garen.
  • Schep de soep in diepe kommen en verdeel er de pasta over.
  • Werk af met extra pecorino, een scheutje olijfolie en een draai van de pepermolen.

TIP:

Meng de pasta niet door de soep. Als er soep over is, zou de pasta te gaar worden bij het heropwarmen.
Je kan ook spinazie of boerenkool of paksoi gebruiken als je geen andijvie hebt. Elke groene bladgroente is mogelijk.

Reacties