Turks katmer bladerdeeg
Foto Cathy Van de Moortele |
Oh wat was ik verrukt en in de wolken toen ik deze katmer doorsneed. Het klonk als een knapperig verse croissant, een van bij de betere bakker, een waarvoor je zonder problemen 5 km verder rijdt om hem in huis te halen. De laagjes moeten beter, daar zal ik moeten aan werken, maar de knapperige korst was het al meer dan waard.
Op YouTube kan je het filmpje van deze katmer bekijken, zodat het wat duidelijker wordt hoe je hiervoor te werk gaat.
Het lijkt me heerlijk om hier wat echte boter en zelfgemaakte frambozenconfituur op te smeren...
Wat hebben we nodig:
- 115 ml water, warm
- 115 ml volle melk, warm
- 15 gr verse gist
- 12 gr suiker
- 315 gr witte broodbloem
- snuif zout
- olijfolie
- 75 gr boerenboter
- 1 ei, losgeklopt
Hoe gaan we te werk:
- Doe het water en de volle melk in de kom van de Kenwood.
- Breek de gist in het vocht en los hem op.
- Voeg ook de suiker toe en roer met een klopper tot alles opgelost is.
- Meng de bloem met het zout.
- Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte en laat de Kenwood het deeg kneden met de K-klopper (er is te weinig deeg om de kneedhaak zijn werk te kunnen laten doen).
- Het deeg zal redelijk plakkerig zijn, maar voeg geen extra bloem toe.
- Vet je handen lichtjes in met wat olijfolie. Vet ook een bakplaat lichtjes in met olie.
- Haal het deeg uit de kom en maak er een bal van. Door je handen in te vetten met olie, zal het behandelen van het plakkerige deeg geen probleem vormen.
- Leg het deeg op de bakplaat en dek het af met plastic.
- Laat het deeg 30 min rusten of tot het bijna in volume verdubbeld is.
- Verdeel het deeg in 2 gelijke porties.
- Bol het deeg op en leg beide porties terug op de bakplaat voor 10 min
- Ondertussen smelt je de boerenboter op een laag vuurtje en leg je een kwastje klaar.
- Vet je werkblad in met wat boter.
- Neem 1 portie deeg en duw het met je handen uit tot een groot vierkant.
- Vet de bovenkant verschillende keren in met boter, dat helpt om het vierkant steeds groter te kunnen maken. Met je handen duw je het deeg steeds groter uit, tot het zo dun mogelijk is.
- Vouw de bovenkant naar het midden en vet het weer in. Vouw de onderkant over de bovenkant en vet in
- Vouw de linkerkant naar het midden, vet in en vouw de rechterkant over de linkerkant en vet in.
- Leg dit pakketje terug op de bakplaat.
- Maak de tweede portie deeg even groot. Vergeet niet om telkens goed in te vetten met boter.
- Wanneer het tweede vierkant groot en dun genoeg is, leg je het eerste vierkant er in het midden op.
- Pak het pakketje in zoals je de eerste keer ook deed: bovenkant over het pakketje, onderkant daarover en daarna links en rechts. Opnieuw elke keer inboteren.
- Leg dit pakket opnieuw op de ingevette bakplaat, dek af met plastic folie en zet de bakplaat zeker 30 min in de koelkast zodat de boter goed kan opstijven. Dit zorgt straks voor veel laagjes en extra krokant deeg. Het deeg zal ook nog wat verder rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Stretch het deeg opnieuw uit maar wees voorzichtiger, zodat je de gevormde laagjes niet helemaal plat duwt. Ga deze keer voor een rechthoekige lap deeg. Leg het deeg op een bakpapier op de bakplaat.
- Doreer het deeg met losgeklopt ei en snij het diagonaal meerdere malen in met een heel scherp mes.
- Bak de katmer 30 min of tot hij mooi gekleurd en krokant is.
TIP:
Ik gebruik mijn lame mesje waarmee ik ook mijn broden insnijd.
Reacties